Mokslininkai ragina susirūpinti - skaičiuojama apie 700 vietų pasaulyje, kur ima trūkti deguonies  ()

Klimato kaita ir tarša iš vandenynų padeda pasišalinti deguoniui, o tai neišvengiamai gali atsiliepti ekosistemoms. Skaičiuojama, kad dabar vandenynuose yra apie 700 vietų, kuriose fiksuojamas deguonies trūkumas – septintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje tokių vietų buvo vos 45, naują Pasaulinės gamtos apsaugos organizacijos (IUCN) ataskaitą cituoja BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anksčiau mokslininkams buvo žinoma, kad dėl vandenynuose mažėjančio deguonies kiekio kalti cheminiai azoto ir fosforo junginiai, kurie naudojami pramonėje, tačiau prie to prisideda ir šylantis pasaulio klimatas.

Kaip rašo BBC, į aplinką patenkant daugiau anglies dioksido greitėja šiltnamio efektas, tad vandenynai sugeria didžiąją dalį šilumos. Šylant vandenynams šie nesugeba išlaikyti reikiamo deguonies kiekio.

Net ir maži pokyčiai gali turėti didelės reikšmės vandenynų ekosistemoms ir gyvybei. Mokslininkai pažymi, kad mažesnis deguonies kiekis palankus medūzoms, tačiau turi neigiamą reikšmę tokioms žuvų rūšims kaip rykliai ir tunas – šios rūšys kabai jautrios deguonies trūkumui.

Mokslininkai baiminasi, kad kol kas nėra žinoma, ką šie pokyčiai gali atnešti ir kaip pakeisti gyvūniją, tačiau ragina imtis priemonių sumažinti šiltnamio efektą keliančių dujų kiekį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(7)
(2)
(5)

Komentarai ()