Jau ir Lietuvoje dalijamasi būdais, kaip apsisaugoti nuo koronaviruso - ar pakaks tik išgerti vandens?  ()

Socialiniai tinklai yra naudinga, bet ir pavojinga bendravimo bei žinių priemonė. Štai kaip juose mokoma išsitirti ar nesate užsikrėtę COVID-19 liga - „Reikia giliai įkvėpti ir laikyti orą 10-15 sekundžių. Jeigu lengvai išlaikai šį egzaminą be kosulio, spaudimo krūtinėje, skausmo, reiškia, kad plaučiai yra švarūs, neturi užkrato“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš tikrųjų, patarimų yra ir daugiau. Jie turi aiškų pagrindą - juk juos rekomenduoja Kanados Vyriausybė, Tailando ekspertai ir Japonijos virusologai. Šai keli pagrindiniai iš jų:

  • kai pasireiškia simptomai, plaučiai jau yra 50 % pasidengę virusais ir ko nors imtis jau per vėlu - reikia prevencinių priemonių;
  • 10-15 sekundžių sulaikę orą galime išsitirti plaučių būklę;
  • reikia kas 15 minučių atsigerti ko nors šilto, kad virusas nukeliautų į skrandį ir žūtų jo rūgštyse.

Na, čia toks konspektas, nes žinia, kuria neironiškai dalijasi vis daugiau žmonių, atrodo štai taip:

Būtų neblogai, jei šie patarimai veiktų. Gertume daug arbatos, patys namie tikrintume savo plaučių būklę ir liktume sveiki bei ramūs. Tačiau, kaip suprato daugelis protingesnių žmonių, tai yra tik nesąmonių kratinys, neturintis nieko bendro su realybe.

Šie patarimai pirmiausia pasirodė anglų kalba. Tuomet meluota, kad tai - Stanfordo universiteto mokslininkų patarimai. Žinoma, kai neišsilavinę ir neraštingi nesąmonių gerbėjai pastebėjo šiuos patarimus, iš karto juos neteisingai išvertė į lietuvių kalbą ir ėmė jais tepti jūsų ekranus.

Pavyzdžiui, originaliame įraše kalbama, kad pajutus simptomus 50 % plaučių bus pažeisti fibrozės, o ne „padengti virusais“. Nesvarbu, nes nei vienas, nei kitas teiginys nėra tiesa. COVID-19 gali sukelti plaučių uždegimą, tačiau kai jaučiami pirmieji simptomai (99 % atvejų - karščiavimas) plaučiai dar tikrai nėra pažeisti.

Kita vertus, jei jie būtų pažeisti, ar galėtumėte 10-15 sekundžių sulaikyti kvėpavimą? Tikrai taip. Nebent esate rimtai ligotas ir toks buvote dar prieš šią krizę. Net žmogus su pažeistais plaučiais gali kuriam laikui sulaikyti kvėpavimą. Kita vertus, jei anksčiau tikrai galėjote, o dabar negalite, jus tikriausiai kamuoja nerimo ar panikos priepuolis. Jei ne - būtinai kreipkitės į gydytojus, nes kažkas yra labai rimtai negerai.

Galiausiai, šilto gėrimo gurkšnojimas kas 15 minučių. Aprūpinti savo organizmą skysčiu - būtina. Tačiau nuo SARS-CoV-2 viruso tai visiškai neapsaugos. Skrandžio rūgštys įveikia ne visus virusus ir žmogaus tikimybė užsikrėsti nepriklauso nuo jo gėrimo įpročių. Gydytoja Loren Rauch portalui Motherjones.com taip pakomentavo šį mitą - „Nesąmonė. Tai netiesa“. Juolab, kad SARS-CoV-2 į organizmą patenka ne tik tiesiai per plaučius, bet ir per gleivinę - štai dėl ko rekomenduojama neliesti akių.

Tokių nesąmonių matysite vis daugiau. Į įvairius patarimus žiūrėkite itin atsargiai. Kol kas gydymo nėra, nėra ir vakcinų. Vienintelės prevencinės priemonės, kurias turime, tai muilas, respiratoriai, dezinfekciniai skysčiai ir saviizoliacija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(29)
(2)
(27)

Komentarai ()