Uhane dalis COVID-19 persirgusių žmonių užsikrėtė antrą kartą: netiksli diagnostika ar prasideda antroji susirgimų banga?  (1)

Koronaviruso SARS-CoV-2 židinyje Kinijos mieste Uhane dalis COVID-19 persirgusių žmonių užsikrėtė antrą kartą. Tai verčia abejoti diagnozės įrankių tikslumu ir nerimauti dėl antros susirgimų bangos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Oficialiais duomenimis, kovo 18–22 dienomis Uhane nebuvo nustatytas nė vienas vietinis užsikrėtimo atvejis. Tai buvo laikoma lūžio tašku bandant suvaldyti virusą, praneša „National Public Radio“ (NPR).

Pirmadienį į Uhaną pradėjo grįžti gyvenimas: atidaryta 70–80 proc. parduotuvių, tačiau ribojamas į jas įleidžiamų žmonių skaičius, vėl pradėjo važinėti autobusai ir metropoliteno traukiniai, nurodyta atgaivinti gamybą.

NPR praneša, kad kai kuriems anksčiau koronavirusu užsikrėtusiems ir nuo jo sukeltos ligos pasveikusiems Uhano gyventojams vėl nustatytas užsikrėtimas SARS-CoV-2.

Remiantis duomenimis iš kelių karantino centrų, kuriuose stebimi iš ligoninių išleisti žmonės, 5–10 proc. asmenų, kurie buvo laikomi pasveikusiais, vėl užsikrėtė.

Daliai vėl užsikrėtusiųjų nepasireiškia jokie simptomai, tačiau jie potencialiai gali užkrėsti aplinkinius. Pasak NPR, tai sufleruoja, kad koronaviruso protrūkis Uhane nesibaigia.

Neįskaičiuoja besimptomių atvejų

NPR žurnalistai kalbėjo su keturiais asmenimis iš Uhano, kuriems kovą antrą kartą buvo nustatytas užsikrėtimas koronavirusu. Du iš jų – COVID-19 pacientus Uhano ligoninėse gydantys gydytojai, kiti du – Uhano gyventojai. Visi jie nenorėjo atskleisti tapatybės.

Visi jie sakė, kad susirgus jiems buvo nustatytas koronavirusas, vėliau, pagerėjus būklei, testai buvo neigiami.

Vienas Uhano gyventojų NPR sakė, kad pirmojo susirgimo metu jam pasireiškė stiprūs simptomai, jis buvo hospitalizuotas. Antrajam pasireiškė švelnūs simptomai, jis protrūkio piko metu buvo karantinuotas laikiname gydymo centre.

Kovo 22 dieną jiems abiems užsikrėtimas koronavirusu buvo nustatytas antrą kartą, kai abu kreipėsi medicininės pagalbos dėl nesusijusių sveikatos problemų. Jiems nepasireiškė tokie COVID-19 būdingi simptomai kaip pakilusi kūno temperatūra ir sausas kosulys. Laikas nuo jų pasveikimo ir paleidimo iš medicinos centrų iki testavimo antrą kartą svyruoja nuo kelių dienų iki savaičių.

Virusologai abejoja, kad išgijusieji nuo COVID-19 taip greitai vėl užsikrėstų.

Remiantis naujausiomis COVID-19 prevencijos taisyklėmis, Kinija į kasdienį bendrą užsikrėtimų skaičių neįtraukia tų atvejų, kai užsikrėtimas koronavirusu nustatytas antrą kartą, asmeniui nebesant ligoninėje ar karantinavimo centre. Be to, Kinija nebeįtraukia besimptomių atvejų.

„Nė neįsivaizduoju, kodėl valdžia nusprendė į oficialią statistiką neįtraukti besimptomių atvejų. Esu priblokštas“, – NPR sakė vienas iš Uhano gydytojų, kuriam vėl nustatytas koronavirusas.

Keturi NPR kalbinti žmonės šiuo metu yra izoliuoti, juos stebi medikai. Neaišku, ar jie gali užkrėsti aplinkinius, ir kodėl jų koronaviruso testai yra teigiami, jei anksčiau buvo neigiami.

Atrinkome geriausius pasiūlymus apsauginėms kaukėms iš Aliexpress ir Gearbest: viskas iš Europos sandėlių, maksimaliai greitas pristatymas į Lietuvą (Ribotas kiekis, labai greitai išperkama)

Esą įmanoma, kad neigiamų testų rezultatai buvo klaidingi – taip nutinka, kai renkant ėminį nesurenkami virusai. Pirmojo apie koronavirusą įspėti bandžiusio kinų gydytojo Li Wenliang, mirusio praeitą vasarį, iš pradžių keli testai taip pat buvo neigiami.

Vasarį Kinijos valstybinės Medicinos mokslų akademijos direktorius Wang Chenas apskaičiavo, kad Kinijoje naudojami nukleino rūgšties testai tiksliai užsikrėtimus parodo tik 30–50 proc. atvejų.

Negali užkrėsti?

Naujienų portalas „Caixin“ anksčiau šį mėnesį citavo sveikatos apsaugos pareigūną, kuris tikino, kad Uhano ligoninėse ir toliau nustatomi nauji besimptomiai užsikrėtimo koronavirusu atvejai.

Uhano sveikatos apsaugos komisija teigė, tokie pacientai 14 dienų karantinuojami specialiose palatose. Esą jei jiems išsivystys simptomai, jie bus įtraukti į bendrą statistiką.

Tyrėjas iš šios komisijos Zunyou Wu teigė, kad asmenys, kuriems nepasireiškia simptomai, neplatina viruso.

Vis dėlto, ankstesni tyrimai rodo, kad užsikrėtę asmenys, kuriems nepasireiškia simptomai, gali užkrėsti aplinkinius, su kuriais palaikė artimą kontaktą.

Viskas, ką reikia žinoti apie koronovirusą ir jo sukeliamą ligą COVID-19: pagrindiniai simptomai, kaip plinta, kaip naikinti, ką daryti susirgus, kiek laiko būna ant paviršių ir organizme, apsauginės kaukės, dezinfekcija

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(9)
(2)
(7)

Komentarai (1)