Svarbi užduotis europiečiams: į kosmosą iškelti beveik 10 mlrd. USD kainuojantį „James Webb“ teleskopą (Video)  ()

„James Webb“ kosminis teleskopas iškėlimas į kosmosą yra vienas labiausiai laukiamų įvykių tarp astronomų ir astronomijos mėgėjų. Šis teleskopas turėtų padėti atsakyti į daugybę intiguojančių klausimų apie pirmąsias Visatos galaktikas, žvaigždžių formavimąsi ir egzoplanetų tinkamumą gyvybės egzistavimui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„James Webb“ teleskopo projektas pradėtas dar 1996 m., iš karto po „Hubble“ kosminio teleskopo paleidimo. Teleskopą planuota paleisti ne vieną kartą, tačiau iškėlimo į kosmosą data vis buvo atidedama. „Mokslo sriubos“ tinklalaidėje apsilankęs Europos kosmoso agentūros mokslininkas Tim Rawle pastebėjo, kad teleskope panaudoti technologiniai sprendimai yra pirmą kartą pritaikyti tokio mąsto projekte, todėl bandymai užtrunka ilgiau, nei numatyta. Sukonstruoti 6,5 m skersmens veidrodį buvo sudėtinga užduotis, nes jis turės būti perlenktas, kad tilptų į raketą. Vien teniso korto dydžio Saulės skydo išskleidimo ir sulenkimo bandymai trunka kelis mėnesius. Visgi mokslininkas T. Rawle įsitikinęs, kad 2021 m. kovo mėnesį šis teleskopas bus iškeltas į orbitą – taip, kaip planuojama dabar.

Anot T. Rawle, „James Webb“ kosminis teleskopas mums padės geriau pažinti pirmąsias galaktikas, susiformavusias iš karto po Didžiojo sprogimo. Taip pat galėsime daug detaliau stebėti žvaigždžių evoliuciją, tirti egzoplanetų atmosferas, ieškodami gyvybei egzistuoti reikalingų cheminių elementų. Visa tai padės padaryti keturi inovatyvūs teleskope įmontuoti prietaisai, kurie fiksuos ne tik regimąją šviesą, bet ir platų infraraudonųjų spindulių spektrą.

Nors tai yra NASA projektas, prie jo svariai prisideda tiek Europos kosmoso agentūra (ESA), tiek Kanados kosmoso agentūra. Viena svarbiausių užduočių, tenkančių ESA, yra teleskopo iškėlimas į kosmosą, ir tai planuojama atlikti su viena iš patikimiausių raketų „Ariane V“. Iškėlimas vyks iš ESA kosminių pakilimų bazės, įsikūrusios Prancūzijos Gianoje, Pietų Amerikoje.

Pokalbio apie „James Webb“ kosminį teleskopą su ESA mokslininku T. Rawle klausykite „Mokslo sriubos“ „Youtube“ paskyroje, „Spotify“ bei „Soundcloud“ platformose:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Mokslo sriuba
Mokslo sriuba
(21)
(2)
(19)

Komentarai ()

Susijusios žymos: