Tai būtų proveržis daugybei COVID-19 komplikacijų: mokslininkai sugalvojo, kaip pašalinti mirtinai pavojingą citokinų perteklių neslopinant imuninės sistemos  ()

Vienas iš didžiausių COVID-19 bei kitų sunkesnių infekcijų gydymo iššūkių - citokinų audros. Citokinai užtikrina komunikaciją tarp ląstelių, todėl yra būtini. Tačiau kai jų išsiskiria per daug, prasideda įvairių organų pažeidimai. Tačiau mokslininkai Masačusetso technologijos instituto mokslininkai sugalvojo, kaip pašalinti tą citokinų perteklių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Citokinų audra - dažna COVID-19 komplikacija. Citokinų išsiskyrimas yra natūrali organizmo reakcija į infekciją, tačiau citokinų yra per daug, prasideda vadinamoji citokinų audra, kuomet imuninė sistema ima pulti savus audinius. Citokinų audra nėra mirties nuosprendis - daugybė ją patyrusių žmonių visiškai pagyja. Tačiau tai yra sunkiai gydoma komplikacija, nes kol kas nėra patikimo būdo pašalinti tą citokinų perteklių neslopinant imuninės sistemos.

Mokslininkai dabar sukūrė specializuotus baltymus, kurie savo struktūra yra šiek tiek panašūs į antikūnius. Idėja paprasta - tokie baltymai gali būti suleisti į paciento kūną, jame prisijungtų prie perteklinių citokinų ir kartu su jais būtų pašalinti. Mokslininkai šiuos baltymus tyrinėja jau daugiau nei 10 metų. Iš tiesų šie baltymai yra aptinkami imuninių ląstelių membranose - būtent per juos ląstelės prisijungia citokinus. Didelis iššūkis buvo tai, kad šie baltymai netirpsta vandenyje, todėl juos sunku tyrinėti ir paversti efektyviu medicininiu preparatu.

Mokslininkai pakeitė hidrofobines amino rūgštis hidrofilinėmis ir pagaliau sukūrė baltymus, kurie tirpsta vandenyje ir gali prisijungti prie citokinų. Mokslininkai šį išradimą vadina molekuline kempine - tokie baltymai surinktų citokinų perteklių ir leistų jį pašalinti jam nepadarius didelės žalos.

Citokinų audros įprastai kyla dėl infekcijų - ŽIV, hepatito, COVID-19, kartais tai yra ir gripo komplikacija. Citokinų audros taip pat gali kilti ir dėl chemoterapijos naudojimo. Šie mokslininkų sukurti baltymai tarsi apsimeta citokinų receptoriais, todėl gali juos prisijungti. Įprastai citokinai prisijungia prie receptorių, esančių ląstelių membranose. Kai citokinų yra per daug, jie sutrikdo ląstelių funkcijas ir tik dar labiau pablogina žmogaus būklę.

Visgi, šie tyrimai dar nėra priartėję prie pabaigos. Mokslininkai dar tik planuoja pradėti bandymus su žmogaus ląstelėmis bei gyvūnais. Prireiks nemažai laiko, kol molekulinės citokinų valymo kempinės bus prieinamos ligoninėse.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(8)
(1)
(7)

Komentarai ()