Kai kurie pandemija džiaugiasi – per rekordiškai trumpą laiką Elonas Muskas, Jeffas Bezosas ir kiti JAV milijardieriai tapo dar turtingesni  (3)

Ne veltui sakoma, kad per didžiausias nelaimes atsiranda naujų milijonierių. Kai kurie žmonės sugeba pasinaudoti suirute ir per neįtikėtinai trumpą laiką tapti turtingais. Šiuo atveju Amerikos milijardieriai jau ir taip buvo labai turtingi, bet koronaviruso pandemija jiems jau leido susižerti papildomus šimtus milijardų dolerių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesą sakant, JAV milijardieriai savo turtą padidino 282 milijardais dolerių, skelbia „Fast Company“. Ir tai yra net 10 proc. padidėjimas.

Labiausiai stebina tas faktas, jog toks milžiniškas pajamų augimas įvyko vos per du mėnesius, kai kovo pradžioje Jungtinėse Amerikos valstijose prasidėjo koronaviruso pandemija. Per tą patį laiką virš 30 mln. amerikiečių neteko darbo.

Gana didelė dalis naujų pajamų atsirado dėl to, kad pasikeitė vartotojų elgesys. Dėl pandemijos jie liko įstrigę namuose. Tai iš kur tie pinigai, jei žmonės sėdi namuose ir negali nueiti į parduotuves? Skaitmeniniame amžiuje, tai jau nebe kliūtis.

Pavyzdžiui, jau ir Lietuvoje stipriai populiarėjanti vaizdo konferencijų platforma „Zoom“ susilaukė didžiulio naujų vartotojų antplūdžio.

Amerikiečiai, atskirti nuo šeimos narių ir draugų, ieškojo būdų, kaip tarpusavyje palaikyti ryšį. Ir čia pagelbėjo „Zoom“ platforma.

Jos populiarumas taip pašoko, kad „Zoom“ generalinis direktorius Ericas Yuanas per pastaruosius du mėnesius asmeniškai uždirbo 2,58 mlrd. JAV dolerių.

Tačiau vien rinkos pokyčiai nepaaiškina, kaip tokie žmonės, kaip „SpaceX“, „Tesla“ ir kitų kompanijų generalinis direktorius Elonas Muskas bei „Amazon“ generalinis direktorius Jeffas Bezosas tapo turtingesni, nors ir jų kompanijos susidūrė su koronaviruso pandemijos sukeltomis neigiamomis pasekmėmis.

Čia lemiamą vaidmenį suvaidino akcijų rinkos ir jei pandemijos pradžioje Jeffas Bezosas prarado 105 mlrd. dolerių, tai vos per mėnesį „Amazon“ akcijų kaina ne tik grįžo į buvusį lygį, bet ir dar labiau pabrango, kas leido Jeffui uždirbti 25 mlrd. dolerių.

Labai panaši situacija stebima ir su Elono Musko kompanijų akcijomis.

Likusią dar labiau praturtėjusių milijardierių dalį sudaro tie, kuriems buvo suteikta daugybė mokesčių lengvatų ir įvairių įstatyminių išlygų, leidusių padidinti grynąją vertę.

Kad žmonės sugeba uždirbti pinigus, esant kritiniams laikotarpiams, reikia tik džiaugtis. Visgi, yra ir bjaurioji medalio pusė. Milijardieriai neskuba prisidėti prie bendros visuomenės gerovės ir pagelbėti sunkiausiai besiverčiantiems.

„Mes girdime apie milijardierius, kurie šios krizės akivaizdoje pasidalija 0,0001 proc. savo sukaupto turto su visuomene“, - teigia nelygybę tyrinėjantis ekspertas Chuckas Collins, „tačiau iš tikrųjų jie [turtingieji] dešimtmečius apeidavo mokesčių taisykles, kad sumažintų sumokamų mokesčių dalį. Tuos pinigus būtų buvę galima išleisti geresnės visuomenės sveikatos infrastruktūros kūrimui.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(34)
(15)
(19)

Komentarai (3)