Liūdnos žinios iš Kinijos: virusas smogė iš naujo ir kitaip, nei iki šiol - nutrauktas traukinių ir autobusų eismas, uždarytos mokyklos, dešimtys tūkstančių žmonių laikosi karantino  (10)

Augant užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičiui, Kinija imasi veiksmų. Kinijos šiaurės rytų regione maždaug 108 mln. žmonių vėl reikia izoliuotis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dzilino provincijos miestuose vėl įvedamas karantinas. Čia nutrauktas traukinių ir autobusų eismas, uždarytos mokyklos, dešimtys tūkstančių žmonių izoliuojasi.

Gyventojai jaučiasi atsargesni, vaikai žaidžia dėvėdami kaukes, o sveikatos priežiūros darbuotojai vaikšto aplink apsiginklavę apsauginėmis priemonėmis.

Nors 34 užsikrėtimo atvejų židinys neplinta taip greitai, kaip Uhano protrūkio atveju, greita ir griežta Kinijos reakcija rodo, kad baiminamasi antrosios viruso bangos. Siekiant jos išvengti, tenka mokėti didelę ekonominę ir socialinę kainą.

Dzilino provincijoje esančio Šulano miesto vadovybė pirmadienį „WeChat“ programėlėje teigė besiimanti griežčiausių priemonių, kad viruso plitimas būtų sustabdytas.

Gyvenamosios vietovės, kuriose yra patvirtintų ar įtariamų atvejų, bus uždarytos: tik vienam asmeniui iš kiekvienos šeimos bus leidžiama kas dvi dienas dviem valandoms išeiti iš namų nusipirkti būtinųjų prekių.

Dzilino miesto gyventojus apėmė déjà vu jausmas. Šiame mieste vasarį ir kovą buvo taikomi tokie pat griežti ribojimai, kaip ir didžiojoje Kinijos dalyje, nors tada buvo pranešama tik apie pavienius koronaviruso atvejus. Dzilino provincijoje iš viso užfiksuoti 127 koronaviruso atvejai, Hubėjaus – 68 tūkst.

Dauguma pristatymo paslaugų sustabdytos, o vaistinėse draudžiama pardavinėti vaistus nuo karščiavimo. Tuo siekiama, kad žmonės neslėptų jaučiamų simptomų. Įtampa išplito į aplinkines vietoves, net jei jose oficialiai dar nebuvo pranešta apie naujus atvejus.

Prezidento Xi Jinpingo administracija, sulaukusi pasaulinės kritikos dėl pavėluotos reakcijos į Uhano protrūkį, imasi griežtų veiksmų, kad sustabdytų viruso plitimą šiaurės rytų regione.

Vicepremjerė Sun Chunlan, vadovavusi centrinės vyriausybės kovos su virusu pajėgoms Uhane, gegužės 13 d. atvyko į Dzilino miestą. Šeštadienį iš pareigų atleistas aukščiausio rango komunistų partijos pareigūnas Šulane. Kartu su juo atleisti dar penki pareigūnai.

Kaip Kinija bando užkirsti kelią antrajai koronaviruso bangai?

Spaudimas sulaikyti viruso plitimą didėja dar ir todėl, kad šią savaitę Pekine planuojama pradėti kasmetinius Kinijos politinius susitikimus. Paprastai jie vyksta kovo mėnesį, tačiau šiemet buvo atidėti. Nuo penktadienio sostinėje patvirtinti vyriausybės darbotvarkės rinksis tūkstančiai politinių delegatų. Centrinė vadovybė pasiryžusi šiuo laikotarpiu orientuotis į stabilumą ir ramybę.

Sveikatos apsaugos pareigūnai dar nežino, kaip atsirado naujas koronaviruso židinys, tačiau įtaria, kad pacientai galėjo turėti kontaktą su iš Rusijos grįžusiais užsikrėtusiais asmenimis.

„Asmenys, atsakingi už galimai užsikrėtusių atvykėlių gabenimą į centralizuotus karantino centrus, turi geriau atlikti darbą“, sekmadienio spaudos konferencijoje sakė Nacionalinės sveikatos komisijos pareigūnė Wang Bin.

Naujasis viruso židinys neleidžia užmiršti, kad didžioji Kinijos dalis tebėra pažeidžiama viruso. „Šiuo metu dauguma kinų tebėra pažeidžiami koronaviruso, nes kolektyvinis imunitetas nesusiformavo“, sakė Kinijos epidemiologas Zhongas Nanshanas.

Anot jo, šalis susiduria su rimtais iššūkiais ir situacija Kinijoje nėra geresnė nei kitose pasaulio šalyse.

Kinijos vyresniųjų klasių mokiniai lieja ašaras išgirdę, kad jiems liepiama palikti studentų miestelį. Mokiniams liks nedaug laiko pasirengti stojamiesiems universiteto egzaminams.

Naujo protrūkio pacientams virusas pasireiškia kitaip

Kinijos gydytojai pastebi, kad dabar pacientams virusas pasireiškia kitaip nei tiems, kurie sirgo pirminio protrūkio Uhane metu. Virusą susirgusieji gali nešioti ilgesnį laiką, o sveikimo laikas taip pat gali būti ilgesnis – tą rodo neigiamas nukleorūgščių tyrimas.

Šiaurės rytinėse provincijose susirgusiems gyventojams pirmieji simptomai pasireiškia vėliau nei po dviejų savaičių, todėl sunku atsekti atvejus prieš tai, kol jie išplinta.

„Dėl ilgesnio laikotarpio, kurio metu užsikrėtusiems pacientams nepasireiškia simptomų, susidarė šeimos infekcijų židiniai“, – teigia gydytojas Qiu Haibo.

Gydytojai pastebėjo, kad šiaurės rytų regiono židinio pacientams daugiausia pažeisti plaučiai. Tuo tarpu pacientams Uhane buvo pažeista daugybė organų, įskaitant širdį, inkstus, žarnyną ir aplinkui esančius organus.

Mokslininkai vis dar nėra tikri, ar viruso pasikeitimai yra reikšmingi. Gali būti, kad skirtumus Kinijos gydytojai nustato ir todėl, jog dabar jie gali stebėti pacientus gerokai atidžiau, nei turėjo galimybę ankstyvuoju protrūkio Uhane etapu.

Pasak infekcinių ligų specialisto Wu Anhua, „žmonės neturėtų galvoti, kad pikas jau praėjo, reikia išlikti budriems. Visiškai įmanoma, kad epidemija tęsis dar ilgai“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(59)
(32)
(27)

Komentarai (10)

Susijusios žymos: