Sunkiai suvokiamas japonų požiūris: kodėl jie skiria tiek daug dėmesio kraujo grupėms ir kada tai perauga net į diskriminaciją?  ()

Ar žinote savo kraujo grupę? Gal ne, o gal ir taip. Tačiau bet kuriuo atveju tikriausiai negalvojate apie ją kasdien, nekaltinate jos dėl savo problemų ir jūsų kraujo grupė nėra dažna pokalbių su draugais tema. Bet jei būtumėte gimę Japonijoje, galbūt požiūris į kraujo grupes būtų visiškai kitoks.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daug japonų tiki, kad kraujo grupė lemia žmogaus gyvenimą. Kad nuo kraujo grupės priklauso žmogaus charakterio savybės, gebėjimas sutarti su kitais, kokia profesija jam labiausiai tinka, kaip jam seksis ieškoti partnerio ar partnerės.

Visos keturios pagrindinės kraujo grupės japonų kultūroje yra siejamos su tam tikrais asmenybės bruožais.

Kitaip tariant, japonų kultūroje kraujo grupės traktuojamos panašiai kaip Zodiako ženklai Vakarų pasaulyje.

Turbūt žinote, ar esate Šaulys, ar Svarstyklės, ar dar kažkas, net jei netikite horoskopais. Japonijoje žmogus lygiai taip pat žinos, ar jis A, ar B, ar AB, ar O kraujo grupės.

Ir jei japonui ar japonei nesiseka rasti darbo arba tinkamo partnerio ar partnerės – dažnu atveju jis ar ji kaltins ne visuomenę, aplinkybes, vaikystės traumas, asmeninius trūkumus ar dar kažką, o būtent savo kraujo grupę.

Savo kraujo grupę mintinai žino absoliuti dauguma (2010 m. duomenimis, daugiau negu 90 proc.) japonų. Daugeliui jų žinoti savo kraujo grupę yra visiškai normalu nuo ankstyvos vaikystės.

Tuo, kad tarp kraujo grupės ir žmogaus charakterio bruožų egzistuoja ryšys, tiki, prieš keliolika metų atliktų tyrimų duomenimis, apie du trečdalius japonų, o apie pusė japonų apie kraujo grupes mielai kalba su draugais ar draugėmis.

Kraujo grupės lemia charakterį

Egzistuoja keturios kraujo grupės – O, A, B ir AB. Lietuvoje ir kitose buvusiose SSRS šalyse dažnai O kraujo grupė dar vadinama pirmąja, A kraujo grupė – antrąja, B kraujo grupė – trečiąja, AB kraujo grupė – ketvirtąja.

Apie 40 proc. japonų yra A kraujo grupės, 30 proc. yra O kraujo grupės, 20 proc. yra B kraujo grupės, o 10 proc. yra AB kraujo grupės.

Tikintys kraujo grupių galia mano, kad:

A grupės žmonės yra kūrybingi, nuoširdūs, atsakingi, santūrūs, kantrūs, jautrūs ir atkaklūs, bet taip pat labiau linkę į tam tikrus blogus bruožus: dažnai būna per daug atviri, per daug nervingi, per daug išrankūs ir sunkiai pripažįstantys klaidas.

O grupės žmonės yra pasitikintys savimi, smalsūs, aistringi, lengvai priimantys sprendimui ir labai tinkami sportui, bet taip pat yra linkę būti neatsakingi, savanaudžiai, sunkiai prognozuojami ir neatleidžiantys klaidų.

B grupės žmonės yra linksmi, rūpestingi, lengvai bendraujantys, optimistai, bet taip pat dažnai būna pavydūs, paviršutiniški, arogantiški ar nemandagūs.

AB grupės žmonės yra ramūs, racionalūs, lengvai prisitaikantys prie aplinkybių, lengvai bendraujantys, tačiau gali būti pernelyg kritiški, sunkiai priimantys sprendimus, neatsakingi, užmaršūs.

Įvairių sričių mokslininkai ir psichologai Japonijoje ne kartą atliko tyrimus, kurių metu ieškojo ryšio tarp kraujo grupės ir kokių nors žmonių savybių.

Šie tyrimai niekada jokio ryšio nerado, tad, moksliniu požiūriu, tikėjimas kraujo grupėmis yra paprasčiausias prietaras.

Bet milijonams japonų tai netrukdo – jie kraujo grupių magiška galia tiki ir toliau.

Tokį tikėjimą pagrįsti prieš save nėra sunku – tikriausiai pastebėjote, kad savybės, priskiriamos kraujo grupėms, yra gana bendros ir bent retkarčiais būdingos daugeliui žmonių.

Tačiau jei jūsų kraujo grupė yra, tarkime, A, ir jūs tikite kraujo grupių galia, tikriausiai analizuodamas savo elgesį pastebėsite būtent tuos atvejus, kuomet buvote jautrus, atviras ir nervingas, nes tai yra siejama su šia kraujo grupe.

Kraujo grupėmis paremti produktai yra labai paplitę Japonijoje. 2008 m. keturios iš dešimties perkamiausių knygų buvo „pagalbos sau“ knygos, pritaikytos konkrečios kraujo grupės žmonėms – po vieną knygą kiekvienai kraujo grupei. Šios knygos dalija patarimus, pavyzdžiui, B kraujo grupės žmonėms įvairiose srityse – nuo to, kaip siekti karjeros iki to, kaip ieškoti gyvenimo meilės.

Knygose rašoma, kad kraujo grupė gali paaiškinti tokius dalykus kaip kolegos darbe polinkis greitai supykti, nesugebėjimas susirasti darbo ar tai, kodėl traukia vienas ar kitas žmogus.

Egzistuoja gaivieji gėrimai, skirti tam tikrų kraujo grupių atstovams, pavyzdžiui, AB grupės žmonėms skirti gėrimai su papildomu magnio kiekiu. Gėrimų platintojai teigia, kad magnis mažina šios kraujo grupės žmonėms būdingą stresą. Taip pat galite rasti vonios druskų, skirtų A grupės atstovams, kurie, anot gamintojų, yra jautresni, todėl tokios vonios juos atpalaiduos.

Galima netgi įsigyti prezervatyvų, skirtų tam tikros kraujo grupės atstovams. Nors funkcine prasme jie nesiskiria nuo įprastų prezervatyvų, skirtingoms kraujo grupėms skirti prezervatyvai yra nuspalvinti skirtingomis spalvomis ir ornamentais, atspindinčiais tos kraujo grupės bruožus.

Kai kurie japoniški laikraščiai kasdien spausdina „kraujo horoskopus“ – gyvenimo prognozes, paremtas ne astrologija, bet krauju. Kraujo grupes galima atlikti ir socialiniuose tinkluose ar pažinčių svetainėse.

Jei kursite „Facebook“ anketą japonų kalba, greta vardo, pavardės, lyties ir to, ar jus domina vyrai, ir moterys, galėsite nurodyti ir savo kraujo grupę. Jei kursite anketą japoniškoje pažinčių svetainėje, galėsite nurodyti, kokios kraujo grupės partnerio ar partnerės ieškote.

O jei apsilankysite japoniškoje Vikipedijoje, daugelio Japonijos įžymybių puslapiuose rasite nurodytą ir jų kraujo grupę. Nors sutikite, turbūt būtų keista nuėjus į, tarkime, Gitano Nausėdos puslapį rasti nurodytą jo kraujo grupę.

Daug japoniškų komiksų ar grožinės literatūros knygų, pristatydamos personažus, nurodo ir jų kraujo grupes. O Japonijos rinkai skirtuose kompiuteriniuose žaidimuose, kuriant veikėją, galima pasirinkti ir jo kraujo grupę.

1990 m. „Mitsubishi Electronics“ paskelbė, kad bendrovė kuria naują padalinį, kurį sudarys tik AB kraujo grupės darbuotojai, nes jie „geriau planuoja“. Ar galėtumėte įsivaizduoti, kad Lietuvoje „Maxima“ ar dar kokia nors didelė bendrovė galėtų sukurti padalinį tik iš Vandenių ar Mergelių?

Diskriminacija dėl kraujo grupės

Kraujo grupės gali atrodyti kaip smagus žaidimas, tačiau pasitikėjimas jomis turi ir tamsiąją pusę – diskriminaciją.

Dar 2006 m. „New York Times“ atkreipė dėmesį, kad didžioji dalis Japonijoje gimusių JAV žaidžiančių beisbolininkų yra O kraujo grupės.

Pagal japonų kultūrą, ši kraujo grupė apytiksliai atitinka „kario“ archetipą.

Daug žmonių tiki, kad sportininkai turi būti O kraujo grupės, tad tėvai dažnai yra labiau linkę leisti vaikus sportuoti, jei jie priklauso šiai grupei. Na, o sporto mokyklos – priimti tos grupės sportininkus.

2008 m. „Guardian“ rašė, kad diskriminacija ir netolerancija, susijusi su kraujo grupėmis (Japonijoje turinti net atskirą žodį „bura-hara“) žengia ir toliau – pavyzdžiui, kai kurios bendrovės ieškodamos darbuotojų žiūri ne tik į kvalifikaciją, bet ir į kraujo grupę. Ir jos klausia per darbo pokalbį.

Nes tiki, kad tos kraujo grupės nariai bus mažiau konfliktiški ir geriau įsilies į kolektyvą arba kaip tik bus ryžtingesni. Ir šiuo atveju jau nesvarbu, kas parašyta CV arba ką žmogus pats sako per darbo pokalbį.

Be to, AB kraujo grupės vaikai kartais susilaukia daugiau patyčių darželiuose ar mokyklose, nes dėl šios kraujo grupės retumo yra laikomi keistuoliais ir sunkiai perprantamais.

Kraujo grupe savo veiksmus kartais aiškina net politikai. Po to, kai Japonijos aplinkos apsaugos ministras Ryu Matsumoto 2011 m. dėl nutekėjusio vaizdo įrašo, kuriame jis grubiai užsipuola keletą žemesnio lygio politikų, turėjo atsistatydinti, jis iš dalies dėl savo elgesio apkaltino savo kraujo grupę: „Mano kraujo grupė yra B, todėl aš lengvai susierzinu ir ne visuomet sugebu aiškiai išdėstyti savo mintis“.

Kaip atsirado tikėjimas kraujo grupėmis

Kodėl japonai skiria tiek daug dėmesio kraujo grupėms? Kai kurie mokslininkai atkreipia dėmesį, kad kraujo grupėms priskiriami charakterio bruožai atitinka tradicines senosios Japonijos socialines klases – A grupės nariai yra ramūs ir darbštūs valstiečiai, O grupės nariai – stiprūs ir savimi pasitikintys samurajai, B grupės žmonės – pirkliai, o AB grupės žmonės – amatininkai.

Pirmieji kraujo grupių tyrimai pasirodė XX a. trečiajame dešimtmetyje. Jie buvo atlikti valdžios užsakymu – militaristinė to meto valdžia domėjosi, ar kažkurios kraujo grupės nariai labiau tinka būti kareiviais.

Tyrimų rengėjai padarė išvadas, kad skirtingų kraujo grupių žmonių temperamentai skiriasi, nors dabartiniai mokslininkai jų patikimumu labai abejoja, nes tirta žmonių buvo labai mažai, apie 10-20.

Vėliau tyrimai pasuko kiek kita kryptimi. Japonų mokslininkai tyrė kraujo grupių pasiskirstymą dviejose skirtingose bendruomenėse – tarp Formozos salos (dabartinis Taivanas) ir Hokaido salos senųjų gyventojų. Formozos salos gyventojai japonų okupacijai aršiai priešinosi, o Hokaido salos gyventojai okupacijai priešinosi daug mažiau.

Tyrimai nustarė, kad O kraujo grupės narių Formozoje yra apie 40 proc., o Hokaide apie 23 proc. Remdamiesi tuo, mokslininkai spėjo, kad taivaniečių polinkis priešintis gali būti įgimtas genetiškai. Jie net siūlė Japonijos valdžiai skatinti japonų ir taivaniečių santuokas, kad pavyktų „atskiesti“ taivaniečių kraują.

Visgi tokia išvada jokiais kitais įrodymais nebuvo patvirtinta ir ilgą laiką teorija apie kraujo grupių ir charakterio ryšį išliko nišine.

Tačiau XX a. aštuntajame dešimtmetyje kraujo grupes į visuomenės dėmesio centrą grąžino žurnalistas ir rašytojas Masahiko Nomi. Jis parašė kelias knygas, kurios atskleidė, anot jo, tyrimais ir išsamiu informacijos rinkimu pagrįstą ryšį tarp kraujo grupės ir žmogaus charakterio.

Medicininio ar psichologinio išsilavinimo M.Nomi neturėjo. Iš pradžių į jį ir jo mintis daug mokslininkų tiesiog nekreipė dėmesio. Jo knygos susilaukė nemenko populiarumo, ir greitai M.Nomi tapo įžymybe.

1981 m. jam mirus, jo sūnus Tošitaka Nomi toliau plėtojo tėvo kraujo grupių teoriją, įkūrė tiriamajai kraujo grupių veiklai skirtą institutą ir rašė knygas. Taip teorija pamažu įsitvirtino visuomenėje.

Tėvas ir sūnus pabrėžė, kad jokia kraujo grupė nėra blogesnė už kitas – jos tiesiog yra skirtingos, o jų tikslas yra padėti kiekvienam kuo geriau išnaudoti įgimtas savybes.

Daug japonų psichologų bendruomenės narių M.Nomi teoriją ir knygas kritikavo, teigdami, kad jis remiasi anekdotinio pobūdžio informacija ir žmonių pasakojimais, kurių nepriklausomai patvirtinti negalima, taip pat kad ignoruoja jam nepalankius faktus ir savo metodologijos iki galo taip ir nepaaiškina. Tačiau ne visus žmones tokia argumentacija pasiekė, ne visiems ji rūpėjo.

M.Nomi teorija paplito ir kai kuriose aplinkinėse šalyse – Pietų Korėjoje, Taivane.

Tikėjimas astrologija ir Zodiako ženklų galia, kurį jau minėjome, Japonijoje taip pat populiarus. Nors nei tikėjimas, kad žmogaus likimą lemia žvaigždės, nei tikėjimas, kad charakterį lemia kraujo grupė, žvelgiant moksliškai, jokio pagrindimo neturi, daugeliui japonų tai netrukdo iki šiol.

Tad kada nors nuvykę į Japoniją nenustebkite susilaukę klausimo, kokia jūsų kraujo grupė, ir pasiruoškite patys išvysti nuostabą japonų akyse, jei pasakysite, kad nežinote.

Parengta pagal „The Guardian“ , BBC ir „Now I Know“.




 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(11)
(3)
(8)

Komentarai ()

Susijusios žymos: