Kokie maisto produktai palengvina virškinimą? O kurių geriau vengti?  ()

Virškinimo sistema suskaido maistą į maistines medžiagas ir energiją, reikalingą mūsų organizmui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai kurie produktai, įskaitant daržoves ir jogurtą, gali pagerinti šį virškinimo procesą. Deja, tam tikrų produktų vartojimas ar staigūs mitybos pokyčiai gali sukelti virškinimo problemų.

Virškinimas gali sutrikti ir persivalgius, kas neretai nutinka per šventes arba po iškylų gamtoje, kur mėgaujamasi įvairiais ant laužo ar griliaus keptais patiekalais.

Vaistininkai pastebi, kad po švenčių vaistines užplūsta klientai, besiskundžiantys virškinimo sutrikimais.

Apie virškinimo sutrikimus byloja tokie simptomai, kaip:

  • pilvo pūtimas;
  • dujų žarnyne kaupimasis;
  • vidurių užkietėjimas;
  • viduriavimas;
  • pykinimas;
  • vėmimas;
  • rėmuo.

Ką verta įsimesti į vaistinėlę?

Virškinimo sutrikimus galima spręsti medikamentais. Štai „Eurovaistinės“ vaistininkė Jovita Juodsnukytė patarė vykstant į gamtą pasiimti ir skrandžio veiklą gerinančių fermentų, nes suvalgius daugiau sunkesnio maisto gali sutrikti skrandžio veikla.

Taip pat rekomendavo pasiimti vaistų mažinančių skrandžio rūgštingumą, kuris dažnai padidėja suvalgius šviežių vaisių ar daržovių.

Bendrovės išplatintame pranešime spaudai skelbiama, kad kelionių vaistinėlėje verta turėti ir aktyvintos anglies preparatų, kurie padeda apsinuodijus.

Įspėjo vaistais nepiktnaudžiauti

Tačiau „Gintarinės vaistinės“ vaistininkas Kęstutis Beržinis įspėjo skrandžio veiklą gerinančiais ir rūgštingumą mažinančiais vaistais nepiktnaudžiauti.

Čia tyko kitas pavojus – kai skrandyje mažiau rūgšties, iš aplinkos į žarnyną lengviau patenka ir išgyvena įvairios blogosios bakterijos, net helmintai (parazitinės kirmėlės).

„Bakterinės žarnyno infekcijos, tokios kaip salmoneliozė, kampilobakteriozė, jersiniozė, ir taip yra dažnesnės vasarą, o dėl vartojamų rūgštingumą mažinančių preparatų rizika jomis susirgti tik padidėja.

Ypač atidiems reikėtų būti vaikams, nes jų skrandžio rūgštingumas natūraliai mažesnis“, – patarė vaistininkas išplatintame pranešime žiniasklaidoje.

Vaistininkas K.Beržinis patarė iš anksto pasirūpinti savo virškinimo sistema, vaistininkas pataria tablečių ar kapsulių forma vartojamus fermentus pamėginti pakeisti vaisiais.

„Žinoma, vaistinių preparatų poveikis stipresnis ir kartais greitesnis, tačiau jei jų neturite, desertui suvalgykite kivių ar ananaso. Tai puikūs antioksidantai, ląstelienos šaltinis, be to, juose gausu natūralių virškinimą gerinančių medžiagų, padedančių neapsunkti nuo vaišių gausos.

O jei dar prieš valgį gurkštelėtumėte, pavyzdžiui, pelynų ar kitų kartumynų arbatos, žarnynas tikrai padėkotų“, – tvirtino K. Beržinis.

Virškinimą gerinantys produktai

Virškinimą gali padėti pagerinti ir daugiau produktų. Virškinimo veiklą gerinančių produktų sąrašą pateikė interneto naujienų portalas „Medical News Today“:

Produktai, į kurių sudėtį įeina imbieras

Imbieras gali sumažinti pilvo pūtimą ir kitas virškinimo problemas.

Imbiero milteliai yra puikus prieskonis, kuriuo verta gardinti patiekalus. Taip pat šviežios imbiero šaknies gabaliukais galima pagardinti arbatą.

Nesotieji riebalai

Šios rūšies riebalai padeda organizmui sugerti vitaminus. Sujungti su skaidulomis jie paskatina žarnyno judesius.

Tokie augaliniai aliejai, kaip alyvuogių, yra puikus nesočiųjų riebalų šaltinis.

Visada vartokite riebalus saikingai. Pvz., suaugusiajam žmogui, suvartojančiam 2 tūkst. kalorijų per dieną, riebalų dienos norma turėtų neviršyti 77 gramų.

Daržovės su žievele

Daržovėse gausu skaidulų – virškinimui svarbios vaistinės medžiagos. Skaidulos skatina išmatų išstūmimą iš organizmo.

Jeigu įmanoma, nelupkite daržovių. Daržovių žievelėje dažnai gausu skaidulų, tad jas geriau vartoti visas. Skaidulų gausu neluptose bulvėse, pupelėse ir kitose ankštinėse daržovėse.

Vaisiai

Daugybė vaisių taip pat yra praturtinti skaidulomis. Juose gausu ir virškinimui naudingų vitaminų bei mineralų, tokių, kaip vitaminas C ar kalis.

Pvz., obuoliai, apelsinai ir bananai yra maistingi vaisiai, galintys pagerinti virškinimą.

Viso grūdo produktai

Viso grūdo produktuose irgi gausu skaidulų, gerinančių virškinimą. Organizmas skaido viso grūdo produktus lėtai. Tai padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje.

Tarp naudingų viso grūdo produktų yra ir rudieji ryžiai ar bolivinė balanda.

Jogurtas

Daugybėje jogurto produktų yra probiotikų. Tai – gyvi mikroorganizmai (pavyzdžiui, mielės, bakterijos), kurie gali būti naudingi virškinimo sistemai.

Kefyras

Kefyras yra rauginto pieno gėrimas, kuris yra sotus ir turi probiotikų. Kaip minėta aukščiau, tai gali pagerinti virškinimą ir žarnyno sveikatą.

Žalios lapinės daržovės

Žaliose lapinėse daržovėse gausi maistinių medžiagų, padedančių virškinimui.

Kaip rašė mokslo žurnalas „Nature Chemical Biology“, šiose daržovėse taip pat yra sulfokinovozės – cukraus, kuris gali pamaitinti sveikąsias skrandžio bakterijas ir taip pagerinti virškinimą.

Ko vengti?

Nors daugumą produktų vartoti saikingai nėra blogai, kai kurie virškinimą gali sutrikdyti.

Maisto produktai ir gėrimai, kurie gali padidinti pilvo pūtimo, rėmens ar viduriavimo riziką yra:

  • dirbtiniai saldikliai, tokie, kaip ksilitolis;
  • saldūs gaivieji gėrimai;
  • rafinuoti angliavandeniai, tokie kaip balta duona;
  • alkoholis;
  • pienas ar baltasis šokoladas;
  • gausiai sočiaisiais riebalais praturtinti produktai, tokie, kaip sūris ar grietinė;
  • kava ir kiti gėrimai, į kurių sudėtį įeina kofeinas;
  • aštrus maistas;
  • riebus maistas, toks kaip pica.

Virškinimą gali pabloginti ir kai kurie netikę įpročiai, pvz., polinkis pavalgius iškart prigulti.

Organizmas taip pat gali užtrukti, virškindamas daug maisto vienu metu. Siekiant pagerinti virškinimą geriau valgyti po nedaug kelis kartus, negu iškart daug.

Tačiau kiekvieno virškinimo sistema yra skirtinga. Pvz., kai kurie žmonės gali netoleruoti tam tikrų produktų ar būti jiems alergiški, o kiti – ne.

Medikai gali rekomenduoti žmonėms, turintiems virškinimo problemų, laikinai atsisakyti pieno produktų. Tai gali padėti geriau nustatyti, kurie produktai sukelia virškinimo bėdų.

Dar šiek tiek patarimų

Vos maistas į organizmą patenka pro burną, prasideda virškinimo procesas.

Organizmas palaipsniui maistą stumia per virškinimo sistemą, kuri skaido maistą į mažesnes, lengviau įsisavinamas dalis.

Įvairūs produktai gali padėti skirtingose šio proceso stadijose: kai kurie gali pagerinti virškinimą skrandyje, kiti – pagelbėti žarnynui.

Skaidulos yra apskritai būtinos virškinimo sistemos sveikatai. Jeigu nesate pratę dažnai vartoti skaidulas, geriausia didinkite jų suvartojimą palaipsniui, pradėdami nuo tokių tirpių skaidulų, kaip avižos, obuoliai ir bananai.

Pridėkite prie savo mitybos apie vieną porciją skaidulų kas 4–5 dienas. Didindami skaidulų suvartojimą per greitai galite pakenkti savo virškinimui.

Gerti daug vandens taip pat svarbu, nes jis apsijungia su skaidulomis ir taip didina išmatų tūrį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(8)
(0)

Komentarai ()