Kaip skamba katėms sukurta muzika? Pasiklausykite ir parodykite augintiniams (Video)  ()

Kačių pojūčiai stipriai skiriasi nuo žmonių pojūčių. Katės mato, užuodžia, jaučia skonį ir girdi visiškai kitaip, nei žmonės. Jos turi stipresnius pojūčius, kurių tik galima pavydėti. Ir štai čia atsiranda esminiai skirtumai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kačių šeimininkai jau tikriausiai yra pastebėję, kad katėms patinka tam tikri garsai – kaip, pavyzdžiui, šeimininko balsas – tačiau į kitus garsus katė gali reaguoti agresyviai ar net su baime – pavyzdžiui, į dulkių siurblio garsą.

Žinoma, tai, kad katė yra pripratusi prie jūsų balso tono, dar nereiškia, kad jai jis patinka. O kaip tada galima atskirti, ar katei patinka dainos, kurių jūs klausotės? Galbūt ji jų tiesiog nekenčia?

Trumpai tariant, katės mėgsta muziką. Tik tai nereiškia, kad jūsų katė ims judėti į taktą išgirdusi mėgstamą dainą, kaip jau turbūt matėte šmaikščiuose vaizdo įrašuose „YouTube“. Tačiau ji taip pat nepabėgs, jeigu įjungsite dainą, kuri jai nepatiks. Kodėl? Atsakant į šį klausimą reikia platesnio paaiškinimo.

Jūsų katė niekada neparodys pasitenkinimą ar nepasitenkinimą jums besiklausant muzikos. Tad kaip atskirti, ar jai patinka, ką ji girdi?

Katės suvokia muziką kitaip nei žmonės. Jos turi kitokius akustinius, vokalinius ir širdies ritmo diapazonus, nei mes. Todėl žmonių klausomą muziką jos suvokia tik kaip paprasčiausius garsus. Nesvarbu kokios muzikos jūs klausotės – klasikinės, roko, pop ar kitokios, katėms tai paprasčiausiai nerūpi.

Tad kaip katėms gali patikti muzika, jeigu jos muzikos net neskiria? Pasirodo, katės mėgaujasi muzika tik tuo atveju, jeigu natos yra sudėliotos taip, kad atitiktų jų akustinį, vokalinį ir širdies ritmo diapazoną.

Ar tai reiškia, kad yra sukurta muzika specialiai katėms? Būtent! Kačių klausos diapazonas svyruoja nuo 55 iki 79 hercų. Tai reiškia, kad jos gali girdėti 1,6 karto aukštesnes oktavas, nei žmonės. Tad norint, kad katė mėgautųsi girdima muzika, ji turi būti tam tikro dažnio.

Katės smegenys tam tikras natas interpretuoja kaip muziką – jeigu jos yra pritaikytos katėms. Pavyzdžiui, tam tikri kompozitoriai yra sukūrę daug geros muzikos specialiai katėms.

Viena žymiausių tokių dainų yra „Cozmo‘s Air“, kurią sukūrė Viskonsino universiteto mokslininkai. Šios dainos galite pasiklausyti čia:

Keletas atliktų tyrimų parodė, kad katėms patinka specialiai joms sukurta muzika. Klausydamosis tokios muzikos, jos net ima trintis į garsiakalbius. Kačių muzikos paslaptis slypi dažnyje, kuris yra panašus į tą, kuriuo katės murkia – arba į aukšto ar žemo dažnio garsus, kuriais katės tarpusavyje komunikuoja – pavyzdžiui, miaukia.

Ar tai reiškia, kad norėdami pagerinti katės nuotaiką, turėtumėte leisti katėms sukurtą muziką? Nebūtinai. Priešingai nei mums, katėms nereikia muzikos, kad jos galėtų mėgautis gyvenimu. Joms reikia tik meilės ir priežiūros.

Užtenka šerti savo katę aukštos kokybės maistu, reguliariai vesti ją pas veterinarą ir kartais ją palinksminti. Kol rodote jai meilę ir dėmesį, jai nereikės jokios muzikos, kad jaustųsi laiminga.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(4)
(9)
(-5)

Komentarai ()