Šias salas skiria 21 valanda ir mažiau nei 4 km - kartais tą atstumą įmanoma nueiti, bet tai būtų nelegalu  ()

Jei pažiūrėtumėte į gaublį, susidarytų įspūdis, kad mūsų pasaulis yra graži raižytų žemės gabalėlių mozaika ant mėlyno vandenynų stiklo. Tačiau viską komplikuoja žmonės, kuriems reikalingos savos sienos, savos taisyklės ir net savas laikas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Štai Diomido salos - dvi mažytės salelės Beringo sąsiaurio viduryje. Jose beveik nėra infrastruktūros, nors čia kadaise gyveno nemažai vietinių inuitų. Šias salas, vadinamas Didžiojo Diomido ir Mažojo Diomido vardais, būtų galima priskirtų kitų niekam neįdomių salų kategorijai, jei ne viena detalė - viena sala priklauso Rusijai, o kita - JAV.

Kai 1867 metais JAV labai pigiai nusipirko Aliaską, reikėjo kažkur nubrėžti ribą tarp dviejų valstybių. Diomido salos tam tiko tiesiog idealiai. Milžiniškos valstybės nesirūpino giminingomis inuitų bendruomenėmis, gyvenusiomis šiose salose - atsisveikinkite, dabar jūs esate skirtingų valstybių gyventojai.

Praėjo beveik šimtas metų ir tos valstybės dar pasinėrė į Šaltąjį karą. Sovietai savo Didžiojo Diomido gyventojus iškeldino ir salą dedikavo tik karinėms operacijoms. Mažajame Diomide, kuris techniškai yra Aliaskos dalis, gyveno keli šimtai inuitų. Jų bendruomenė laikosi ir dabar, nors žmonių čia gal vos šimtas.

Taigi, kelionė tarp dviejų salų yra nelegali. Na, su išimtimis, žinoma. 1987 metais plaukikė Lynne Cox nuplaukė iš Diomido vienos salosį kitą. Ši 3,7 km kelionė 6-7°C vandenyje truko vos daugiau nei 2 valandas. Tai buvo įspūdingas pasiekimas, kuris sulaukė ir Ronaldo Reagano ir Michailo Gorbačiovo pagyrų. Šiaip jau kelionė tarp šių salų yra nelegali todėl, kad čia nėra pasienio patikros punkto. Jo tiesiog nėra kaip įrengti. Ir poreikio nėra, nes norinčių keliauti tarp šių salų tikrai nėra daug.

Bet jei tai būtų legalu, plaukti nebūtų būtina. Žiemą vanduo tarp Diomido salų užšąla, suformuodamas ledo tiltą.

Kalbant apie tiltą - Diomido salos buvo ne kartą minimos svarstymuose statyti tiltą arba tunelį, jungiantį Beringo sąsiaurio krantus. Kam to reikia? Ogi Kinijai, kuri norėtų greitos transporto arterijos, per kurią galėtų pumpuoti savo produkciją į Šiaurės Ameriką. Tiesa, visa tai - tik hipotetiniai pasvarstymai, kurie tikriausiai taip ir neįgaus kūno.

Galiausiai, lieka paminėti dar vieną įdomų faktą apie šį natūraliai nuobodų, bet politiškai neįprastą Žemės tašką - žmonės Diomido saloms padovanojo skirtingą laiką. Tai yra, šios labai artimos salos atsidūrė skirtingose Datos keitimosi linijos pusėse. Dėl vietinių taisyklių jas skiria 21 valanda, todėl viena sala vadinama rytojaus, kita - vakarykštės dienos sala.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(85)
(5)
(80)

Komentarai ()