Rusijos kompanijos ir toliau teršia Arktį – pranešama, kad į tundrą specialiai išleista tūkstančiai tonų sunkiaisiais metalais ir rūgštimi užteršto skysčio (Video)  (5)

Po to, kai buvo paviešinti vaizdo įrašai, kaip į Arties tundrą pumpuojamos skystos atliekos, Rusijos nikelio ir paladžio gamintojas „Norilsko nikelis“ nurodė, kad darbuotojai „už taisyklių pažeidimą“ buvo nušalinti, rašo „The Guardian“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-06-29 Rusijos kompanijos ir toliau teršia Arktį – pranešama, kad į tundrą specialiai išleista tūkstančiai tonų sunkiaisiais metalais ir rūgštimi užteršto skysčio (Video)  (5)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši istorija ypatingo žiniasklaidos dėmesio susilaukė po to, kai šį sekmadienį nepriklausomas Rusijos laikraštis „Novaja gazeta“ paviešino vaizdo įrašus (juos galite rasti čia aut. past.), kuriuose akivaizdžiai matyti, kaip į laukinę gamtą išleidžiamos putojančios skystos atliekos.

„Norilsko nikelis“ tvirtina, kad tai tėra iš mineralų sodrinimo gamyklos rezervuaro išleidžiamas „išgrynintas vanduo“, tačiau „Novaja gazeta“ tvirtina, kad tas neva švarus vanduo yra užterštas sunkiaisiais metalais ir rūgštimi.

Istorija susidomėjus tyrėjams ir jiems atvykus į įvykio vietą – šie nuotekas išleidžiantys vamzdžiai buvo greitai išmontuoti. Sutapimas ar ne, bet į įvykio vietą atvykusių pareigūnų automobilis buvo apgadintas su žemės perdirbimo mašina, rašo „Novaja gazeta“.

Rusijos naujienų agentūra „Interfax“ praneša, jog kol į įvykio vietą atvyko pareigūnai, šiais vamzdžiais į laukinę Arkties gamtą buvo išleista bent 6 000 m3 skysčio.

Kiek vėliau „Norilsko nikelis“ išplatino viešą pareiškimą, kuriame nurodė, kad už šį įvykį atsakingi darbuotojai yra nušalinti nuo pareigų dėl „šiurkščių eksploatavimo taisyklių pažeidimų“.

Kompanija tvirtina, kad vykdomas vidinis tyrimas. Taip pat nurodoma, kad ir sunkius nusikaltimus tiriantis Rusijos tyrimų komitetas pradėjo šio įvykio tyrimą.

Viliamasi, kad šis skystis nepateko į netoliese esančią Kharayelakh upę.

Per pastarąjį mėnesį tai jau antras didžiulis incidentas Arktyje, į kurį įsivelia Rusijos kompanijos. Birželio pradžioje tos pačios „Norilsko nikelio“ kompanijos dukterinė įmonė, NTEK šiluminė elektrinė, į Ambarnajos upę išliejo 20 000 tonų dyzelino.

Po kurio laiko buvo pareikšta, kad avariją galimai sukėlė dėl klimato kaitos po degalų rezervuaru atitirpęs amžinasis įšalas.

„Norilsko nikelio“ vadovas, oligarchas Vladimiras Potaninas, pažadėjo, kad padengs visas, su dyzelino surinkimu susijusias išlaidas. Ir nors Rusijos oficialūs pareigūnai tvirtina, kad didžioji dalis į upę išsiliejusio dyzelino jau surinkta, bet pilnai išvalyti užterštą gamtą prireiks ne vienerių metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(34)
(0)
(34)

Komentarai (5)