Misija - sustabdyti laiką: mokslininkai surado vaistus, kurie gali padėti moterims gyventi ilgiau  ()

Senėjimas yra neišvengiamas. Nors mokslininkai yra suradę vaistų, kurie bent jau teoriškai gali sulėtinti senėjimą, jie žmonės nėra rekomenduojami dėl vienos paprastos priežasties - senėjimas nėra laikomas liga. Tačiau tai nestabdo mokslininkų pastangų jį sustabdyti ir dabar JAV mokslininkai mano, kad turi šį tą, kas padėtų moterims gyventi ilgiau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tie daug žadantys vaistai - RU-486, geriau žinomas kaip mifepristonas. Įprastai jis naudojamas ankstyvam abortui atlikti arba kušingo ligai gydyti, tačiau tyrimai su vaisinėmis muselėmis rodo, kad mifepristonas gali padėti padidinti gyvenimo trukmę. Tiesa, šių vaistų veikimo mechanizmas nėra toks jau paprastas.

Poravimosi metu vaisinių muselių patelės gauna vyriškų lytinių peptidų. Ankstesni tyrimai rodo, kad tie peptidai trumpina moteriškos lyties muselių gyvenimą, nes jie sukelia uždegiminius procesus. Ir štai kur padeda tas mifepristonas - kai jis tyrimo metu buvo skiriamas susiporavusioms muselėms, jos gyveno ilgiau. Kitaip tariant, šie vaistai panaikina neigiamą poravimosi poveikį patelių sveikatai.

Mokslininkai išsiaiškino, kad mifepristonas paveikia kai kuriuos muselių hormonus, kurie turi įtakos vabzdžio vystymuisi per visą jo gyvenimą. Patinėlių peptidai patelių organizmuose su laiku pakeičia metabolinius procesus, jie tampa neefektyviais ir vabzdžiai tampa jautresniais toksiškoms molekulėms. Galiausiai, prasideda uždegiminiai procesai, kurie pažeidžia ląsteles ir senėjimas spartėja. RU-486 leido išlaikyti sveiką metabolizmą. Svarbiausia, tie patys metabolizmo procesai yra žinomi ir žmonių organizmuose.

Mokslininkai išbandė šiuos vaistus ir su sliekais - mifepristonas pailgina ir susiporavusių sliekų patelių gyvenimą. Skirtumas tarp vaisinių muselių ir sliekų, žinoma, yra pakankamai didelis, todėl mokslininkai turi nemažai vilčių, kad mifepristonas padėtų ir žmonės.

Tačiau, kaip visada tokiais atvejais, ne viskas taip paprasta. Mifepristonas gali tik padėti atstatyti žalą, kuri moterų organizme gali kilti dėl vyriškų lytinių peptidų. Ar ta žala žmonėse apskritai yra žymi? Ir ar šie vaistai neturės stipraus šalutinio poveikio? Tai gali parodyti tik tolimesni tyrimai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(10)
(7)
(3)

Komentarai ()