Kokios spalvos iš tikrųjų yra kometos uodega? Mokslininkai negalėjo suprasti, kodėl gauna skirtingus rezultatus  ()

Kokios spalvos yra kometos uodega? Atsakymas į šį klausimą nėra toks paprastas. Štai, pavyzdžiui, 2017 metais trijų grupių atlikti kometos 41P/Tuttle-Giacobini-Kresák stebėjimai davė labai skirtingus, vieni kitiems prieštaraujančius, rezultatus apie kometos spalvą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujame darbe paaiškinta, kodėl taip nutiko. Iš dalies tą lėmė pasirinkta matavimų bei analizės metodika. Kometa buvo stebima fotometriškai – naudojant filtrus, praleidžiančius tik tam tikro ilgių intervalo bangas. Skirtingai parinkti filtrai galėjo apimti nevienodas kometos spektro linijas, todėl atsirado dideli šviesio skirtumai.

Taip pat rezultatai priklausė nuo to, kokio dydžio regioną aplink kometą tyrėjai pasirenka kaip „įdomų“. Iš kitos pusės, nemaža dalimi skirtumus – net ir metodinius – lemia fizikiniai efektai. Detali visų trijų stebėjimų analizė parodė, kad kometų uodegos labai sparčiai kinta, priklausomai nuo atstumo iki Saulės ir netgi nuo žiūrėjimo kampo.

 

Uodegos cheminė sudėtis keičiasi ir jai tolstant nuo kometos galvos, taigi stebėjimų regiono parinkimas turi reikšmingos įtakos rezultatams. Kometai sukantis aplink savo ašį, jos uodegos savybės irgi kinta, tad skirtingus rezultatus gali duoti net tą pačią dieną daromi stebėjimai.

 

Visai tai parodo, kad iš vienos nuotraukos, nesvarbu kokio detalumo, neįmanoma spręsti apie visas kometos savybes.

Tyrimo rezultatai publikuojami Astronomy & Astrophysics.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(5)
(2)
(3)

Komentarai ()