„SpaceX“ panaikino beveik dešimtmetį trukusią JAV priklausomybę nuo Rusijos: „Resilience“ erdvėlaivis astronautus sėkmingai išskraidino į TKS (Video)  (5)

Keturi astronautai sekmadienį sėkmingai išskrido į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) bendrovės „SpaceX“ sukurtus „Crew Dragon“ tipo erdvėlaiviu „Resilience“ ir pradėjo, kaip tikisi JAV, pirmąją iš daugelio įprastų misijų po sėkmingo bandomojo skrydžio gegužę.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-11-17 „SpaceX“ panaikino beveik dešimtmetį trukusią JAV priklausomybę nuo Rusijos: „Resilience“ erdvėlaivis astronautus sėkmingai išskraidino į TKS (Video)  (5)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Trys amerikiečiai – Michaelas Hopkinsas, Victoras Gloveris ir Shannon Walker – kartu su japonu Soichi Noguchi pakilo 19 val. 27 min. vietos (pirmadienį 2 val. 27 min. Lietuvos) laiku iš Kennedy kosminio centro Floridoje.

„SpaceX“ erdvėlaiviai panaikino beveik dešimtmetį trukusią JAV priklausomybę nuo Rusijos raketų „Sojuz“, kuriomis amerikiečiai astronautai buvo skraidinami į TKS 2011 metais užbaigus daugkartinio naudojimo erdvėlaivių „Space Shuttle“ programą.

„Tai didi diena Jungtinėms Amerikos Valstijoms ir didi diena Japonijai“, – per spaudos konferenciją po erdvėlaivio starto sakė NASA administratorius Jimas Bridenstine'as.

Po starto praėjus 12 minučių pilotuojama kapsulė sėkmingai atsiskyrė nuo nešančiosios raketos antrosios pakopos, skriedama 200 km aukštyje 27 tūkst. km per valandą greičiu.

„Buvo įspūdingas pasivažinėjimas“, – pareiškė misijos vadas M.Hopkinsas.

„SpaceX“ patvirtino, kad „Resilience“ pasiekė numatytą orbitą, kad pasiektų TKS greičiau nei 27 valandas, antradienį apie 4 val. Grinvičo (6 val. Lietuvos) laiku. Keturi nauji įgulos nariai prisidės prie orbitinėje stotyje jau dirbančių dviejų Rusijos kosmonautų ir amerikietės astronautės. Jie ten pasiliks šešiems mėnesiams.

 

Kaip pranešama, skrydžio metu buvo trumpam sutrikęs kabinos temperatūros valdymas, bet ši problema buvo greitai išspręsta.

Erdvėlaivis „veikia tiesiog puikiai“, per spaudos konferenciją tvirtino „SpaceX“ prezidentė Glynne Shotwell. Visgi ji pridūrė, kad „galėsime lengviau atsikvėpti po apytikriai 26 valandų, kai perduosime įgulą NASA žinion“.

„SpaceX“ trumpai tiesiogiai transliavo vaizdą iš kapsulės vidaus – joje buvo matyti savo krėsluose sėdintys astronautai. Tokios transliacijos anksčiau niekada nebuvo surengę nei rusai, nei amerikiečiai.

Išrinktasis JAV prezidentas Joe Bidenas per „Twitter“ gyrė „SpaceX“ erdvėlaivio startą kaip „mokslo galios liudijimą, [rodantį], ką galime pasiekti naudodamiesi savo inovacijomis, išradingumu ir ryžtu“. Prezidentas Donaldas Trumpas taip pat pasidžiaugė šiuo „didžiu“ įvykiu.

 

Tiesiogiai raketos startą stebėjęs viceprezidentas Mike'as Pence'as, atvykęs į Floridą su žmona Karen, kalbėjo apie „naują žmonių kosminių kelionių erą Amerikoje“.

„Crew Dragon“ kapsulė anksčiau praeitą savaitę tapo pirmuoju per beveik 40 metų naujų NASA sertifikuotu erdvėlaiviu po „Space Shuttle“ priėmimo į tarnybą. Į orbitą ją iškelia „SpaceX“ daugkartinio naudojimo nešančioji raketa „Falcon 9“.

Grįždama į Žemę „Crew Dragon“ išskleidžia parašiutus nusileidžia vandenyne – kaip „Apollo“ programos laikų erdvėlaiviai.

Šie NASA skrydžiai su „SpaceX“ svarbūs tuo, kad tokiu būdu JAV susigrąžina savarankišką astronautų skraidinimą į Tarptautinę kosminę stotį. Nuo 2011 m., kai buvo nutraukta kosminių šatlų programa, amerikiečiai į Tarptautinę kosminę stotį vykdavo Rusijos raketomis. Naudojantis „Roskosmos“ paslaugomis, vieno astronauto kelionė į TKS paskutiniu metu kainuodavo apie 86 milijonus JAV dolerių. „SpaceX“ kelionės kaina vienam astronautui – apie 55 milijonai JAV dolerių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(16)
(0)
(16)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: