Absurdiškiausias fizikos eksperimentas – pasirodo galima išvirti vištieną per ją... plekšnojant: paskaičiavo kokiu greičiu ir kiek kartų tą reikėtų daryti (Video)  (1)

Žmonės, sužinoję, kad teoriškai pagal fizikos dėsnius tai įmanoma, bando virti ir kepti viščiukus per juos pliaukštelėdami.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kažkas uždavė klausimą „Reddit“ skiltyje „No Stupid Questions“: „Jei kinetinė energija paverčiama šilumine energija, kaip stipriai turiu paplekšnoti per vištą, kad ji iškeptų?“.

Nors tai neabejotinai kvailas klausimas, fizikas Parkeris Ormonde'as savo „Facebook“ paskyroje matematiškai paskaičiavo kokiu greičiu reiktų pliaukštelėti per vištą, kad ji iškeptų.

„Nusprendžiau tai apskaičiuoti, remdamasis keliomis prielaidomis. Formulė, skirta apskaičiuoti kinetinės energijos virtimą į šiluminę energiją yra 1/2mv2 = mcT", - rašė Ormonde'as.

„Vidutinė žmogaus ranka sveria apie 0,4 kg, vidutinis pliaukštelėjimo greitis yra 11 m/s, vidutinė vištiena sveria 1 kg, o savitasis šilumos talpumas yra 2720 J/kg*c, ir tarkime, vištiena turi būti 205 °C temperatūros, kad galėtume laikyti, jog ji yra išvirusi. Vištienos pradinė temperatūra yra 0 °C".

 

Galų gale jis padarė išvadą, kad "norint išvirti vištieną vienu pliaukštelėjimu, turėsite per ją plakti 1665,65 m/s greičiu".

Be praktiškai sunkiai pasiekiamo greičio, yra ir kitų problemų, susijusių su viščiuko vienkartiniu smūgiu, kaip rodo šis „Twitter“ 3D atvaizdavimo modeliavimas.

 

Jei jūs pakankamai stipriai paplekšnotumėte vištieną, kad ją iškeptumėte, ji išsitaškytų po visą patalpą, o jūsų ranka patirtų tokį patį poveikį.

Žmonėms, nenorintiems dėti pastangų aukojant galūnę, kilo klausimas, kiek tūkstančių kartų reiktų lengvai paploti per vištieną, norint ją išvirti.

„Vienu vidutiniu pliaukštelėjimu temperatūra pakiltų 0,0089 laipsnių Celsijaus, todėl vištienai išvirti prireiktų 23 034 vidutinių pliaukštelėjimų, - apskaičiavo Ormonde'as.

Tai absurdiškas pliaukštelėjimų skaičius. Nepaisant to, žmonės bandė ir naudodamiesi mašinomis, ir taikydami kitus apgaulės metodus.

Nenauja idėja

Idėja virti vištieną per ją pliaukštelėjant nėra nauja – ji kilo dar prieš interneto erą. 1987 m. atlikus mokslinį tyrimą (nors akivaizdu, kad tai daugiausia buvo daroma dėl pramogos), Ohajo universiteto fizikai ištyrė vištienos virimą naudojant potencialią energiją.

 

„Kai objektas numetamas iš didelio aukščio, jo potenciali energija paverčiama kinetine energija. Smūgiui su žeme ši kinetinė energija paverčiama šiluma", - rašoma fizikų darbe.

Prieš pamatuodami mėsos temperatūrą, jie paėmė 11,3 kilogramo kalakutą, nunešė į dešimtąjį administracijos pastato aukštą ir išmetė paukštį nuo stogo atbrailos.

Šis procesas buvo pakartotas 72 kartus per šešias valandas su tuo pačiu kalakutu.

Po eksperimento, atlikę matavimus jie apskaičiavimo, kad taikant šį metodą kalakutas būtų pasiekęs 204 °C temperatūrą nepertraukiamai tęsiant eksperimentą 46 valandas.

Video apie vieną keisčiausių fizikos eksperimentų:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(16)
(8)
(8)

Komentarai (1)