Atrastas galingas antivirusinis vaistas nuo COVID-19, galintis pakeisti tvarkymąsi su epidemijomis  ()

Nottinghamo universiteto mokslininkai atrado naują antivirusinę vaisto savybę, galinčią pakeisti tvarkymosi su būsimomis epidemijomis/pandemijomis – įskaitant ir Covid-19 – būdus.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-02-03 Atrastas galingas antivirusinis vaistas nuo COVID-19, galintis pakeisti tvarkymąsi su epidemijomis  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis tyrimas, publikuotas žurnale Viruses, rodo, kad thapsigarginas yra perspektyvus plataus spektro antivirusinis preparatas, labai efektyviai veikiantis Covid-19 sukeliantį virusą (SARS-CoV-2), įprasto peršalimo koronavirusus, respiratorinį sincitialinį virusą (RSV), ir gripo virusą A.

Kadangi skirtingų virusų sukeltas ūmias kvėpavimo takų infekcijas iš klinikinių jų pasireiškimo atskirti sunku/neįmanoma, efektyvus plataus spektro preparatas, veikiantis skirtingus virusų tipus, būtų labai laukiama pagalba. Toks antivirusinis preparatas potencialiai galėtų padėti bendruomenėms aktyviai kovoti su aktyvia infekcija ir jos plitimu.

Šis tyrimas yra profesoriaus Kin-Chow Chang vadovaujamas sandarbio projektas, kuriame dalyvauja Nottingham universiteto ekspertai (Veterinarijos medicinos ir mokslų, Biomokslų, Farmacijos, Medicinos, ir Chemijos mokyklų), ir kolegos iš Gyvūnų ir augalų sveikatos agentūros (Animal and Plant Health Agency – APHA), Kinijos žemės ūkio universiteto ir Pirbrighto instituto.

 

Šiuo tyrimu novatorišku tyrimu ekspertų komanda išsiaiškino, kad mažos augalinės kilmės antivirusinio preparato dozės sukelia itin efektyvų plataus spektro įgimtą šeimininko imuninį atsaką prieš tris pagrindinius kvėpavimo takų virusų tipus — įskaitant Covid-19.

Pagrindinės thapsigargino ypatybės, darančios jį perspektyviu antivirusiniu preparatu ir paremtos tyrimais su ląstelėmis ir gyvūnais:

  • Efektyvus prieš virusines infekcijas, naudojant prieš užsikrėtimą ar aktyvios infekcijos metu;
  • Po vieno 30 minučių paveikimo, užkerta kelią virusui kurti naujas savo kopijas ląstelėse mažiausiai 48 valandas;
  • Stabilus rūgštinėje terpėje, kokia yra skrandyje, tad, gali būti paprasčiausiai geriamas, be injekcijų ar ligoninės;
  • Nejautrus virusų atsparumui;
  • Bent kelis šimtus kartų efektyvesnis už esamus antivirusinius preparatus;
  • Taip pat efektyviai blokuoja kombinuotas koronavirusų ir gripo A infekcijas, kaip ir vieno viruso tipo infekcijas.
  • Saugus kaip antivirusinis preparatas (thapsigargino vedinys buvo išbandytas su prostatos vėžiu).

 

Profesorius Chang sakė: „Nors tai dar ankstyva šio antivirusinio preparato poveikio tokiems virusams, kaip sukeliančiam Covid-19, tyrimo stadija, šie rezultatai itin reikšmingi.

„Vykstanti pandemija išryškino aktyvių antivirusinių preparatų, kuriais būtų galima gydyti aktyvias infekcijas, o taip pat joms kelią galinčių užkirsti vakcinų poreikį. Kadangi būsimos pandemijos tikriausiai bus gyvūninės kilmės, kai vyksta žmonių užsikrėtimas nuo gyvūnų (zoonotija) ir atvirkštinė zoonotija (žmonės užkrečia gyvūnus), nauja antivirusinių preparatų karta, tokia, kaip thapsigarginas, galėtų suvaidinti svarbų vaidmenį kontroliuojant ir gydant žmonių ir gyvūnų virusines infekcijas.“

Iš tiesų, gripo virusas, koronavirusas, ir RSV yra ne tik žmonių, bet ir gyvūnų patogenai. Thapsigarginas yra pagrindinis komponentas, kuriant naują galingų, nešiotojo imuninę sistemą panaudojančių antivirusinių preparatų (o ne įprastų, kur vaistas tiesiogiai taikosi į virusą), kartą, kuri galėtų netgi tapti holistiniu „Vienos Sveikatos“ būdu kontroliuoti žmonių ir gyvūnų virusus.

 

„Nors, savaime aišku, dar reikia daugiau tyrimų, esami rezultatai užtikrintai rodo, kad thapsigarginas ir jo vediniai yra perspektyvūs antivirusiniai preparatai prieš COVID-19 ir gripo virusą, ir turi potencialą apsaugoti mus nuo kitos Ligos X pandemijos,“ prideda profesorius Chang.

University of Nottingham
scitechdaily.com

Nuoroda: 2 February 2021, Viruses.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(56)
(2)
(54)

Komentarai ()