TKS atrasti mokslui dar nežinomi mikrobai: ir žinia puiki - jie mums bus labai naudingi  ()

Tarp mūsų gyvenančių įvairių bakterijų ir grybų ryšių įvairovė vis didėja. Tai nėra išimtis ir net tokioje aplinkoje kaip Tarptautinė kosminė stotis (TKS).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Su NASA dirbantys JAV ir Indijos mokslininkai atrado keturias bakterijų rūšis, kurios gyvena skirtingose TKS vietose. Iš jų trys mokslui iki šiol buvo visiškai nežinomos, rašo „Science Alert“.

Trys iš keturių bakterijų mėginių buvo izoliuoti dar 2015 ir 2016 metais. Vienos rūšies bakterijos buvo rastos ant TKS tyrimų stoties viršutinės plokštės, antroji rūšis – kupole, trečioji – ant valgomojo stalo paviršiaus. Ketvirtosios rūšies bakterijos buvo rastos sename filtre, kuris į Žemę buvo sugrąžintas dar 2011 metais.

Visos keturios bakterijos priklauso dirvožemyje ir gėlame vandenyje randamų bakterijų šeimai. Jos gali padėti augalams augti ir sustabdyti augalų ligų plitimą. Taigi, tai yra naudingos bakterijos.

 

Paprastam žmogui gali kilti klausimas, ką bakterijos iš dirvožemio veikė TKS. Atsakymas paprastas, kosminėje stotyje gyvenantys astronautai daugelį metų augino nedidelį kiekį maisto, todėl nenuostabu, kad stotyje atsirado su augalais susijusių mikrobų.

Pietų Kalifornijos universiteto genetiko Swati Bijlani vadovaujama komanda pasiūlė naująsias bakterijas vadinti Methylobacterium aljalii, pagal žinomą Indijos biologinės įvairovės mokslininką Ajmalą Khaną.

„Norint auginti augalus ekstremaliose vietose, kur ištekliai yra minimalūs, būtina išskirti naujus mikrobus, kurie skatins augalų augimą esant stresinėms sąlygoms“, – tvirtino NASA atstovai Kasthuri Venkateswaranas ir Nitinas Kumaras Singhas.

 

Atsižvelgiant į tai, kad mes jau žinome, jog šie mikrobai gali išgyventi sunkiomis sąlygomis TKS, mokslininkai ieškojo genų, kurie galėtų būti naudojami augalų augimui skatinti.

Tyrėjai nustatė, kad viena iš TKS aptiktų bakterijų, kuriai suteiktas pavadinimas IF7SW-B2T, turėjo daug augalų augimo genų, įskaitant fermento, būtino citokininui, kuris skatina ląstelių dalijimąsi šaknyse ir ūgliuose, geną.

Tačiau šioje srityje dar reikia atlikti daugybę tyrimų – mokslininkai pripažįsta, kad kol kas yra paliestas tik paviršius mikrobų, kurie gyvena kosminėje stotyje. TKS misijų nariai jau yra surinkę apie 1000 mikrobų pavyzdžių, tačiau jie dar laukia kelionės į Žemę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()

Susijusios žymos: