Plinta beprotiška nauja dietos tendencija: kai kurie žmonės valgo neapdorotą, mėnesius pūdytą mėsą - ar tai saugu? (Video)  (2)

Beprotiška dietos tendencija, kurią propaguoja kai kurie interneto vartotojai, yra „high meat“ – mėsa, kuri palikta mėnesius ar net metus irti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dauguma žmonių pūvančią mėsą išmeta, tačiau kai kurie mano, kad tai yra tinkamiausias dietos valgis.

Dar prieš 300 000–400 000 metų buvo aptikta sudegusių kaulų ir židinių liekanų, kurios parodė, kad ankstyvieji žmonės prieš vakarienę iškepdavo ar išvirdavo medžioklės liekanas.

Po daugelio metų tokia praktika buvo tęsiama, nes ji sunaikina visas bjaurias bakterijas, daro mėsą lengviau virškinama ir apskritai tokia mėsa tiesiog skanesnė - kai kurie mokslininkai mano, kad mikrobai priverčia maistą baisiai kvepėti dėl savo pačių savanaudiškos naudos.

Tačiau kai kurie žmonės mano, kad maisto gaminimas yra pervertintas, ir nori mieliau užkandžiauti kokia nors žalia, kartais supuvusia mėsa. Kai sakome supuvusi, tai nėra „palikta per naktį ir sugedusi“. Mes kalbame apie pūdymą mėnesius ar net metus.

Šiame vaizdo įraše matyti, kaip „YouTube“ naudotojas valgo mėsą, kuri, jo teigimu, yra metų senumo:

Priežastis, dėl kurios tokia mėsa vadinama „high meat“, yra dėl neva patiriamos euforijos jausmo, atsirandančio valgant tokią mėsą – sunku pasakyti, ar tai yra dėl nežinomo mechanizmo, ar tik dėl dehidratacijos ir kliedesių po visų skrandžio sutrikimų. Kai kurie netgi teigia, kad teikia pirmenybę skoniui, kuris dažnai apibūdinamas kaip sūrus ir rūgštesnis nei vidutinis kepsnys, o kiti teigia, kad dėl dietos jaučiasi geriau.

 

Bet ar tai pavojinga? Na, tai grynai priklauso nuo to, kaip paliekama mėsa. Nekeptos mėsos valgymas nėra nauja ir nebūtinai kenksminga tendencija – kepsnys tartaras gaminamas iš žalios jautienos ir juo mėgaujamasi šimtmečius, arba džiovinta (jerky) ar vytinta mėsa.

Islandija turi net Grenlandijos ryklio, vadinamo „Hákarl“, delikatesą, kuris fermentuojamas ištisus mėnesius, kartais tiesiog paliekamas žemėje. Tačiau yra didžiulis skirtumas tarp supuvusios ir fermentuotos mėsos: fermentacija yra kontroliuojamas procesas, naudojant specifines aplinkos sąlygas naudingiems mikroorganizmams augti kartu su mėsa; puvimas yra tai, kur mėsa sugadinta ir užteršta kenksmingais mikrobais.

Kol vieni valgo „high meat“, kuri yra tiesiog fermentuota, kiti valgo visiškai supuvusį maistą. Tačiau ši beprotybė gali blogai baigtis, nes supuvusioje mėsoje yra daugybė kenksmingų ir net mirtinų bakterijų, kurios mielai sukurtų namus jūsų žarnyne, įskaitant auksinį stafilokoką, salmonelę ir kt.

 

Nenuostabu, kad daug tokios mėsos vartojantys vartotojai praneša apie kai kuriuos rimtus skrandžio sutrikimus, apibūdinamus kaip „sprogstamuosius“. Ūmus apsinuodijimas maistu gali baigtis ligoninėje, o kitiems - kelias dienas trunkančiu skausmu, pykinimu ir vėmimu.

Vienas „Twitter“ vartotojas pasidalijo savo patirtimi valgydamas visiškai supuvusią jautieną su klestinčiomis bakterijų kolonijomis:

Nors gyvūnai, pavyzdžiui, šunys ir katės, gali ėsti beveik viską, kas primena mėsą, žmonės – ne. Mūsų skrandžio rūgštys nepajėgia pašalinti ypač nemalonių bakterijų, slypinčių tokiuose maisto produktuose kaip mėsa ir kiaušiniai.

Taigi, jei vis dėlto išdrįsite paragauti mėnesių senumo mėsos, bent jau žinokite teisingą fermentacijos procesą, kad išvengtumėte rimtų problemų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(26)
(7)
(19)

Komentarai (2)