Išskirtinė vieta mūsų Galaktikoje yra dar įdomesnė: atskleidė kaip niekad detalų energingų procesų Paukščių Take vaizdą (Video)  ()

Paukščių Tako centras – išskirtinė vieta mūsų Galaktikoje, pilna energingų procesų pėdsakų. Deja, stebėti juos sudėtinga, mat daugybė tarpžvaigždinių dujų ir ypač dulkių debesų sugeria visus regimuosius bei didelę dalį ultravioletinių fotonų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tad Galaktikos centro stebėjimai daugiausiai vykdomi ilgų – radijo – ir trumpų – rentgeno – bangų ruožuose. Dabar pristatyti naujausi detalių radijo ir rentgeno stebėjimų duomenys, atskleidžiantys kaip niekad detalų tų energingų procesų vaizdą.

Rentgeno spinduliai parodo, kur yra karštų dujų, kurias įkaitino masyvių žvaigždžių spinduliuotė ir supernovų sprogimai, o radijo bangos – magnetinio lauko konfigūraciją. Jau anksčiau buvo žinoma, kad nuo diskinės šaltų dujų struktūros, vadinamos Centrine molekuline zona, statmenai driekiasi magnetinio lauko siūlai; naujieji stebėjimai tą patvirtina.

 

Taip pat jie dera su prognozėmis modelio, pagal kurį siūlai susidaro, kai kelios magnetinio lauko linijos susiduria, susisuka ir persijungia į paprastesnę konfigūraciją. Sulyginus radijo ir rentgeno duomenis pastebėta, kad magnetiniai siūlai driekiasi nuo karštų dujų telkinių. Gali būti, kad juos suformavo tie patys procesai, kurie įkaitino ir dujas.

 

Medžiagai kosmose lengviau judėti išilgai magnetinio lauko linijų, nei skersai jų, taigi siūlai padeda dujoms, o kartu ir energijai, pabėgti iš Centrinės molekulinės zonos į aplinkinę erdvę.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()

Susijusios žymos: