Užfiksuotas detaliausias atskirų atomų vaizdas  (3)

Tai kol kas didžiausios raiškos atomų atvaizdas, pagerinęs 2018 metais pasiektą rekordą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

David Muller iš Cornell universiteto Ithaca, Niujorke, su kolegomis užfiksavo atvaizdą, naudodami prazeodimio ortoskandato (PrScO₃) kristalą. Jie naudojjo ptichografijos techniką, kuomet rentgeno spinduliais iš kristalo išlaisvintų elektronų trajektorijos kampai padeda nustatyti juos išlaisvinusių atomų formą.

Šio atvaizdo raiška yra dvigubai didesnė už 2018 metais Mullerio ir jo komandos padaryto atomų atvaizdo, kuris savo ruožtu buvo trigubai raiškesnis už tuo metu kitų, naudojant kitas technikas, padarytus atvaizdus.

2018 metais Mulleris su savo komanda naudojo dvimatę medžiagą, taip apribodami elektronų sklaidą, kuri vyksta storesnėse medžiagose ir apsunkina elektrono išlėkimo vietos nustatymą.

 

„Didžiausias šiemet pasiektas proveržis buvo tai, kad sugalvojome, kaip atikratyti šios daugybinės sklaidos, o tai buvo 80 metų senumo problema,” sako Mulleris. „80 metų neturėjome bendro sprendimo, o dabar, panaudodami labai gudrius algoritmus, kuriuos sukūrė mūsų kolegos [dirbantys su rentgeno spinduliais] ir modifikuotais elektronų sklaidai, sugebėjome daugybięn sklaidą išpainioti.“

Taip komanda galėjo naudoti storesnius mėginius ir gauti geresnę raišką. Neryškumas šiame atvaizde kyla dėl pačių atomų judėjimo.

„Rezultatą galėtume dar truputį pagerinti, jei bandinį atšaldytume, nes šaltų bandinių atomai mažiau virpa,“ sako Mulleris.

Krista Charles
www.newscientist.com

Žurnalo nuoroda:Science, DOI: 10.1126/science.abg2533

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(42)
(0)
(42)

Komentarai (3)