JAV mokslininkai teigia, kad senėjimas gali būti sustabdytas - biologinio laikrodžio rodykles galima pasukti atgal?  (3)

Mokslininkai vis dar diskutuoja, ar senėjimą galima laikyti liga. Nors sutarimo nėra, pastangų išgydyti šį natūralų procesą netrūksta. Štai Kolumbijos universiteto mokslininkai JAV teigia, kad senėjimas gali būti sustabdytas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš tikrųjų, šis tyrimas kalba apie žylančius plaukus, bet nemanykite, kad kalbama tik apie kosmetinę žmogaus išvaizdą - tuoj pereisime prie senėjimo. Jei trumpai, tai mokslininkai atliko tyrimą, kuriuo nustatė, kad stresas iš tikrųjų skatina žilimą. Tai, atrodo, žinome jau kurį laiką. Bet mokslininkai išsiaiškino ir šį tą įdomaus - sumažinus stresą plaukai gali susigrąžinti spalvą. Su sąlyga, kad jos neteko būtent dėl streso, o ne kitų priežasčių (pavyzdžiui, genų).

Mokslininkai analizavo 14 žmonių plaukus, kad tai išsiaiškintų. Jiems pavyko tiksliai kiekybiniais metodais aprašyti streso sukeliamą plaukų žilimą. Jie taip pat užfiksavo spalvos grįžima sumažinus streso lygį. Vienas ankstesnis tyrimas su pelėmis taip pat rodė, kad plaukai pilkėja nuo streso, tačiau jo autoriai teigė, kad spalvos praradimas nuo streso nėra grįžtamas. Įdomu tai, kad naujame tyrime kai kurių žmonių plaukai spalvą atgavo po atostogų.

Tai kuo čia dėtas senėjimas? Juk žili plaukai yra tik senatvės simbolis.

Na, mokslininkai teigia, kad tai - vienas iš daugybės įrodymų, kad žmogaus senėjimas nėra linijinis procesas. Tai - lanksčiai kontroliuojamas organizmo būklės prastėjimas, kurį galima kontroliuoti išoriniais veiksniais. Jei mums pavyktų suprasti, kaip plaukai atjaunėja, šį procesą galėtume dirbtinai sukelti ir kitose kūno vietose.

 

Mokslininkai jau labai ilgą laiką ieško būdų atsukti biologinį laikrodį atgal. Bandomos įvairios molekulės, jaunų individų kraujo plazma. Rezultatai kol kas yra įvairūs, bet mokslininkai stengiasi pasiekti tai, apie ką svajojo dar tolimos praeities žmonės - sukurti jaunystės eliksyrą. Ir greičiausiai esame arčiau jo nei bet kada anksčiau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(18)
(6)
(12)

Komentarai (3)