Siaubas dykynėje: skraidykle užfiksuoti vaizdai atvėrė šiurpų čia įvykusios tragedijos mastą (Video)  ()

Išdžiūvusioje Mangyšlako pusiasalio stepėje pilna nugaišusių arklių. Kazachstane kilusi didžiulė sausra paliko gyvulius be ėdesio ir vandens, o šimtai vietos ūkininkų suka galvas, kaip išgyventi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vidurinę Aziją, buvusią Sovietų Sąjungos teritoriją, šią vasarą kamuoja neįprastai aukšta temperatūra, kai kuriais atvejais net rekordinė. Kazachstano valdžia buvo priversta uždrausti pašarų eksportą ir net prašyti kaimyninių valstybių vandens, praneša „Reuters“.

Mangyšlake arkliams nebeliko ganyklų; šieno ir miežių kainos šovė į aukštumas. Kai kurie ūkininkai šlapina kartoną, jį plėšo gabalais ir maišo su pašaru. Arkliena ir raugintas kumelių pienas yra neatsiejama kazachų raciono dalis, o Mangyšlake kupranugarių ir arklių veisimas laikomas tradiciniu amatu.

70-ies metų amžiaus Gabidolla Kalynbayuly dirbo avių piemeniu, tačiau 2002 m. nusprendė pakeisti veiklą ir įkūrė arklių ūkį Akšymyrau kaime, turinčiame maždaug 1 300 gyventojų. Deja, šią vasarą jau nugaišo 20 G. Kalynbayuly arklių, ir kaimenės dydis sumažėjo iki 150. Likę gyvūnai badauja, todėl yra mažiau atsparūs parazitams ir ligoms.

„Kai arkliai nudvesia stepėje, netgi negalime jų pargabenti į kaimą ir oficialiai užfiksuoti kritimo atvejo“, – pasiguodė jis.

Pastaruosius trejus metus šioje vietovėje ganyklos yra prastos, bet iki šiemetinės karščio bangos arkliams dar užtekdavo žolės, sakė G. Kalynbayuly. Savo apsilankymo metu „Reuters“ reporteris regėjo dešimtis nudvėsusių arklių, o dar gyvų gyvūnų šonuose aiškiai matyti atsikišę šonkauliai.
Mangyšlako provincijoje pranešama apie daugiau nei tūkstantį kritusių arklių, avių ir kitų galvijų. Vyriausybė tvirtina į nukentėjusią teritoriją siunčianti miežių.

 

Be augančių temperatūrų visame pasaulyje, Mangyšlake sausrų grėsmė didėja ir dėl to, kad pusiasalį supanti Kaspijos jūra vis seklėja, tvirtina aplinkos apsaugos mokslininkas Orynbasaras Togžanovas, gyvenantis Kaspijos jūros pakrantėje įsikūrusiame srities centre Aktau.

 

„Vyksta potvyniai ir atoslūgiai, bet pastaruosius 100-ą metų Kaspijos jūros vandens lygis nepasiekė ankstesnio maksimumo“, – sakė jis.

Kazachstano hidrometeorologijos tarnybos „Kazgidromet“ klimato tyrimų vadovė Svetlana Dolgich nurodė, kad vidutinė temperatūra Kazachstane kas dešimtmetį padidėja 0,3 laipsnius Celsijaus.

Tiesa, tikėtinas laikinas situacijos pagerėjimas, sakė ji, nes pagal dabartinius oro prognozių modelius Kazachstano šiauriniuose regionuose, kur užauginama daugiausia javų, numatomas gausesnis lietus ir snygis, bet klimato kaita vis tiek kelia pavojų visam žemės ūkiui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(8)
(1)
(7)

Komentarai ()

Susijusios žymos: