Billas Gatesas: nesame pasiruošę kitai pandemijai – šiuos žingsnius būtina padaryti kuo greičiau (Video)  (14)

JAV vyriausybei pradedant išdavinėti leidimus skiepyti žmones trečiąja vakcinos nuo koronaviruso doze, visam Afrikos žemynui pavyko paskiepyti gyventojus vos keliomis dozėmis daugiau nei tai padarė visa Kalifornijos valstija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Būtent tokia nelygybė reaguojant į pandemiją paskatino Billą Gatesą pasakyti, kad pasaulis nėra pasirengęs kitai pandemijai, pranešė „Wall Street Journal“ (WSJ).

„Bill & Melinda Gates Foundation“ išleido metinę ataskaitą, pavadinimu „Goalkeepers“ (liet. vartininkai). Joje apžvelgiami rodikliai įvairiose srityse, tokiose kaip sveikata, švietimas, klestėjimas siekiant tvaraus vystymosi visame pasaulyje. Per pastaruosius dvejus metus ataskaitoje taip pat buvo apžvelgtas COVID-19 pandemijos poveikis pasauliui ir jo pažanga siekiant tvaraus vystymosi.

Gatesas, remdamasis didžiuliais skiepijimo skirtumais šalyse, sakė WSJ, jei norime būti pasirengę kitai pandemijai, pasauliui reikia gamyklų, kurios galėtų pagaminti naują vakciną per 100 dienų, o tada per ateinančias 100 dienų galėtų pagaminti pakankamai dozių visam pasauliui.

Jis taip pat paragino šalis daugiau investuoti į sveikatos priežiūros sistemas ir pabrėžė tris pagrindinius atsakus į kovą su COVID-19, ką jis padarė ir 2015 m.

Ataskaitoje taip pat pabrėžiama klestėjimo, švietimo ir užimtumo nelygybė, kuri buvo pastebėta visame pasaulyje, atsigaunančiame po pandemijos. Fondo skaičiavimais, 33,9 mln. žmonių pateko į didžiulį skurdą pandemijos metu, iš jų 26,6 mln. gyvena Afrikoje į pietus nuo Sacharos.

 

Grįžtant į priešpandeminį lygį, šalyse, kuriose gyventojai gauna dideles pajamas, jos vėl ims augti. Tačiau tik trečdalio mažas ir vidutines pajamas gaunančių šalių ekonomika atsigaus. 700 milijonų žmonių patirs skurdą iki šio dešimtmečio pabaigos.

Pandemija paveikė moteris ir vaikus neproporcingai, palyginti su vyrais. Remiantis skaičiavimais, tikimasi, kad vyrai grįš į savo įprastas darbo vietas visame pasaulyje, kai tuo tarpu daugiau nei 13 milijonų moterų, kurios buvo įdarbintos 2019 m., į darbus nebegrįš.

Vaikų ateitis taip pat neatrodo šviesi. Vaikų skiepijimo nuo užkrečiamųjų ligų, tokių kaip difterija, stabligė ir kokliušas, skaičius sumažėjo iki tokio lygio, kokį paskutinį kartą matėme 2005 m. Praėjusiais metais nepaskiepyta 30 milijonų vaikų ir tikėtina, kad jau ir nebebus paskiepyti, sakoma pranešime.

 

Taip pat buvo paveiktas vyresnių vaikų ugdymas mokykloje. Skurdžiai gyvenančių šeimų ir mažumų mokiniai lanko labai segreguotas mokyklas, jų mokyklose dažniausiai trūksta išteklių, jose daugiausia dirba nepatyrę mokytojai. Pandemijos metu tokių mokyklų mokiniai patyrė daugiau mokymosi sunkumų lyginant su mokyklomis, kuriose mokosi didesnes pajamas gaunančių tėvų vaikai. Juodaodžių ir lotynų amerikiečių vaikai prarado daugiau mokymosi galimybių nei baltaodžiai ar azijiečiai-amerikiečiai, rašoma pranešime.

Siekiant geriau pasiruošti kitai pandemijai, ataskaitoje raginama investuoti į moterų ir vaikų programas bei ilgalaikę politiką, padedančią stiprinti bendruomenes.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(21)
(18)
(3)

Komentarai (14)