Skrodimas atskleidė neįprastą banginių anatomijos paslaptį: kam reikalinga ši ranką primenanti atauga? (Foto)  ()

Žvelgiant į šiuolaikinį banginį, sunku įsivaizduoti, kad šie padarai kadaise vaikščiojo sausuma. Žinoma, tada jie atrodė šiek tiek kitaip, tačiau, kaip atskleidė naujausia skrodimo nuotrauka, banginiai išsaugojo keletą savo sausumos protėvių bruožų, įskaitant gana šiurpią, į ranką panašią ataugą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po banginio pelekais randama ne į irklą panaši sandara, kurią galite įsivaizduoti, o galūnė, susidedanti iš penkių į pirštus panašių kaulinių iškyšų. Arba, kaip mums labiau patinka tai vadinti – „vaiduoklio ranka“.

Siaubą keliančią nuotrauką „Twitter“ paskelbė herpetologijos kuratorius ir Danijos gamtos istorijos muziejaus stuburinių gyvūnų zoologijos profesorius Markas D. Scherzas.

Jei manote, kad banginiai nepatenka į herpetologijos tyrimų sritį, esate teisūs, tačiau glaudus bendradarbiavimas su herpetologais, turi privalumų.

„Gavau pranešimą iš Herpetologijos ir žinduolių kolekcijų skyriaus vadovo Danielio Klingbergo Johanssono, kad į krantą buvo išplautas banginis ir kitą dieną jis bus skrodžiamas“, – sakė Scherzas. „Tokiais atvejais muziejuje įvairūs tyrėjai ir padėjėjai kartu renka duomenis apie gyvūną“.

Penkiapirštė galūnė iš tikrųjų yra dažna gyvūnijos pasaulyje, o tai rodo, kad jie turėjo bendrą protėvį, kuris išsivystė taip, jog turėjo tokią galūnę, kol ji išnyko. Keisti banginių „pirštai“ iš tikrųjų yra gana graži evoliucijos keistenybių demonstracija.

 

„Evoliucija yra meistrė“, – sakė Scherzas. „Esamos struktūros pertvarkymas yra lengvesnis ir labiau tikėtinas nei visiškai naujos struktūros gamyba „nuo nulio“. Kai iš pirmykščių jūrų iškilo tetrapodai (keturkojai), atsitiko taip, kad sėkmingiausia giminė turėjo penkiapirštes galūnes.

 

„Pelekai ne kartą vystėsi įvairiose žinduolių ir roplių linijose, kiekvieną kartą skirtingai; pagrindinė struktūra yra penkiapirštė galūnė, tačiau specifinė galūnių struktūra labai stipriai skiriasi“.

Tokio skrodimo atlikimas yra sunkus ir subtilus darbas. Tvarkant subtilius organus reikia būti atsargiems, norint išlaikyti praktinę akademinę vertę, tačiau dirbant su banginiu, labai sunku nepažeisti raumenų ar riebalinio sluoksnio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(22)
(2)
(20)

Komentarai ()