Metalą ėdančios bakterijos vinį sunaikina per tris dienas, bet kuo tai gali praversti?  (3)

Tai, kad žmonija turi metalą ėdančių bakterijų ir yra pasiruošusi jas naudoti kaip įrankį, savaime yra neįtikėtinas faktas. Bet kuo tokios bakterijos gali būti naudingos?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Čilės mokslininkai susikoncentravo į geizeriuose gyvenančias Leptospirillum bakterijas. Jos maitinasi neįprastu būdu - oksiduoja geležį. Be to, jos gali išgyventi labai aukštoje temperatūroje, bet šį kartą mokslininkus sudomino ne tai. 

Leptospirillum bakterijos jau yra naudojamos pramonėje - jų apetitas metalams padeda juos išgryninti. Šios bakterijos dievina rūgštinę terpę ir karštį. Kiek anksčiau mokslininkai bandė jas maitinti vinimis, bet vieną vinį bakterijos dorojo porą mėnesių - per ilgai, kad iš to galėtume turėti kokios nors naudos. Taigi, mokslininkai nusprendė paieškoti būdų paspartinti tą procesą. Prireikė dvejų metų bandymų ir bioinžinerijos, bet dabar Leptospirillum bakterijos vinį suėda per tris dienas.

Mokslininkai planuoja panaudoti Leptospirillum bakterijas buvusių kasyklų teritorijų valymui. Čilė yra viena iš didžiausių vario kasėjų pasaulyje. Nors vario gavybos metodai gerėja, jie vis tiek nėra labai švarūs. Taigi, teritorijose lieka daug sunkiųjų metalų - Leptospirillum galėtų juos suvalgyti. Be to, skystis, kurį šios bakterijos išskiria oksiduodamos metalus, gali būti panaudotas švaresnei vario gavybai.

 

Žinoma, šios bakterijos yra nekenksmingos žmonėms ir aplinkai - tai jau buvo įrodyta bandymais. Be to, kadangi jos yra tokios atsparios aplinkos poveikiui ir jau yra naudojamos pramonėje, jas būtų lengva pritaikyti buvusių kasyklų valymui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(22)
(3)
(19)

Komentarai (3)