Kalio jodido tabletės Černobylio zonoje: ar jos reikalingos?  ()

Vis dažniau sulaukiame klausimų apie kalio jodido (toliau – KI) tablečių vartojimo poreikį vykstant į ekskursijas Černobylio zonoje, todėl atsakome į gyventojams rūpimus klausimus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kas yra Černobylio zona, ar buvimas joje pavojingas turistų sveikatai?

Černobylio zona yra uždaras rajonas Ukrainoje, Kijevo srities šiaurinėje dalyje 30 km aplink Černobylio AE. Ši teritorija suformuota 1986 m. po Černobylio katastrofos ir apima maždaug 2 600 km2. Į šią zoną nuo 2002 m. įleidžiami turistai.

Šiuo metu Černobylio zonoje turistų patiriama išorinė vienos dienos apšvita beveik prilygsta apšvitai, patiriamai per 1 val. skrydį lėktuvu Vilnius–Londonas. Taigi, patiriama išorinė apšvita nėra didelė ir realaus pavojaus turistų sveikatai nekelia.

 

Ar radioaktyvusis jodas  gali būti aptinkamas Černobylio zonoje?

Radioaktyvusis jodas –  trumpaamžis radionuklidas, kurio pusėjimo trukmė yra apie 8 dienos. Tai reiškia, kad jau po 8 dienų suskyla (pranyksta) pusė branduolinės avarijos metu aplinkoje pasklidusio radioaktyviojo jodo.

Černobylio AE avarijos metu aplinkoje pasklidęs radioaktyvusis jodas visiškai suskilo ir natūraliai pasišalino iš aplinkos praėjus keliems mėnesiams po avarijos, o praėjus daugiau nei 35 metams po Černobylio AE avarijos radioaktyviojo jodo Černobylio zonoje seniai neliko ir pėdsakų. Taigi, vykstant į Černobylio zoną KI tablečių vartojimas neturi jokio pagrindo ir yra nereikalingas.  

 

Kada vartojamos KI tabletės?

Primename, kad KI tabletės apsaugo skydliaukę tik nuo žalingo radioaktyviojo jodo poveikio, tačiau neapsaugo žmogaus organizmo nuo kitų branduolinės avarijos metu aplinkoje pasklidusių radionuklidų. Šias tabletes reikia vartoti tik įvykus branduolinei avarijai atominėje elektrinėje ir Sveikatos apsaugos ministerijai rekomendavus. Laiku suvartojus KI tabletes, skydliaukė užblokuojama (prisotinama) stabiliuoju jodu ir taip apsaugoma nuo įkvėpto radioaktyviojo jodo kaupimosi joje ir sukeliamos žalos – šios liaukos vėžinių ir kitokių susirgimų.   

 

Kaip vartoti KI tabletes?

Radiacinės saugos centras lietuvių, anglų, lenkų ir rusų kalbomis yra parengęs informaciją, kaip vartoti KI tabletes įvykus branduolinei ar radiologinei avarijai. Ją rasite Radiacinės saugos centro interneto svetainės skiltyje „Ką reikia žinoti apie pasirengimą branduolinei ar radiologinei avarijai“ arba čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()