Neuromokslininkas įspėja: žmogaus smegenys mažėja – ar tai reiškia, kad kvailėjame?  (8)

Neuromokslininkas iš Los Andželo gamtos istorijos muziejaus ir tyrimo, paskelbto žurnale „Brain, Behavior and Evolution“, autorius J. M. Stibel teigia, kad per pastaruosius 50 000 metų žmogaus smegenų dydis labai sumažėjo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesą sakant, tyrimas parodė, kad šiuolaikinių žmonių smegenų dydis sumažėjo daugiau nei penkiais procentais.

J. M. Stibel  taip pat rado įrodymų, kad smegenys sumažėjo dėl... nutukimo. Nepaisant to, tyrime pažymima, kad „bendro intelekto ir išsilavinimo rodikliai per didžiąją praėjusio amžiaus dalį išaugo“.

Tiesą sakant, aplinkos veiksniai, tokie kaip medicinos pažanga, švietimas ir technologijos, galėjo kompensuoti tai, kad mūsų smegenys mažėjo arba kad smegenų tūris nėra stipriai susijęs su intelektu.

 

Reikėtų pažymėti, kad J. M. Stibel IQ naudojo kaip intelekto matą. Šis etalonas turi ilgą ir ganėtinai niūrią istoriją kaip įrankis, naudojamas marginalizuotoms bendruomenėms atimti teises, be to, jis buvo plačiai kritikuojamas dėl skirtingų intelekto tipų sudėjimo į vieną pernelyg supaprastintą metriką. Tačiau jis vis dar plačiai laikomas standartiniu pažinimo funkcijos vertinimo etalonu.

 

J. M. Stibel pabrėžia, kad „per pastaruosius 30 metų daugelyje pasaulio šalių buvo pastebėtas reikšmingas IQ sumažėjimas, o didžiausias sumažėjimas įvyko pramoninėse šalyse“. Tai reiškia, kad aplinkos veiksniai ilgainiui gali daryti reiškmingą poveikį mūsų intelekto lygiui.

Taigi, ar mažėjančios smegenys ir intelekto lygis yra susiję, spręskite patys.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(18)
(2)
(16)

Komentarai (8)