Į pasaulinio atšilimo tyrimus įsijungė ir CŽV  (4)

Prie klimato kaitos procesus tiriančių mokslininkų prisijungė ir JAV žvalgybininkai: Centrinės žvalgybos valdyba ėmė vykdyti programą, pagal kurią mokslininkams suteikiama prieiga prie slaptų žvalgybos palydovų nuotraukų ir kitų elektroninės žvalgybos priemonių surinktų duomenų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„The New York Times“ pranešė, kad besikeičiančio klimato pasekmes analizuojantys specialistai jau gavo dalį Žemės ašigalių regionų palydovinių nuotraukų, iš kurių galima spręsti apie ledo dangos pokyčius. Lig šiol šios CŽV valdomų žvalgybos palydovų padarytos nuotraukos buvo visiškai slaptos. Jose naudojamos vaizdo kameros ir įvairūs davikliai ledo dangą Arkties vandenyne ir Antarktidoje fotografuoja tokia raiška, kokios dar nesugeba pasiekti komerciniai Žemės paviršių fotografuojantys palydovai.

Pasak leidinio, šioje CŽV programoje naudojamų žvalgybos palydovų nuotraukos prieš jas skelbiant viešai būdavo specialiai apdorojamos siekiant pabloginti vaizdo kokybę, kad JAV priešininkams nebūtų atskleistos tokių palydovų tikrosios galimybės.

Itin aukšta nuotraukų kokybė ir milžiniškas stebėjimų aprėpties plotas teikia mokslininkams naujų beveik neįkainojamos vertės duomenų apie ledo tirpimo procesus Šiaurės ašigalio rajone. Kad CŽV perduotos nuotraukos yra unikalios, patvirtina ir JAV Nacionalinė mokslų akademija, kurios pranešime pabrėžiama, jog šiuo metu „nėra jokių kitų duomenų, taip aiškiai fiksuojančių ledo tirpimo ir formavimosi procesus“ Arkties vandenyne.

Dalies CŽV žvalgybos palydovų surinktų duomenų perdavimo mokslo institucijoms programa buvo inicijuota dar B. Clintono administracijos, tačiau vėliau ji buvo nutraukta. Buvusio JAV viceprezidento Alo Gore‘o pastangomis, užsitikrinus kai kurių JAV senatorių paramą, ši programa vėl buvo atnaujinta. Teigiama, kad ją remia ir dabartinis CŽV direktorius Leonas Panetta. Praėjusį spalį Centrinė žvalgybos valdyba įsteigė specialų padalinį, atsakingą už klimato kaitos problemas. Lapkričio mėnesį įvyko klimato permainas tiriančių amerikiečių mokslininkų ir CŽV direktoriaus susitikimas.

Nors žvalgybos analitikus ir klimatologus domina skirtingi objektai, jiems neteks konkuruoti dėl CŽV žvalgybos palydovų resursų. Pranešama, kad palydovai fotografuos mokslininkus dominančius Žemės paviršiaus regionus „po darbo valandų“, tai yra, tuo metu, kai nevykdys žvalgybos misijų. Dėl to ši bendradarbiavimo programa esą bus saugi ir pigi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)