Rastas tekstas leidžia manyti, kad Biblija galėjo būti parašyta keliais amžiais anksčiau  (23)

Mokslininkai atrado seniausią žinomą tekstą hebrajų kalba, kuris datuojamas X a. prieš mūsų erą, karaliaus Dovydo valdymo laikotarpiu, praneša „Live Science“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis atradimas gali reikšti, kad atskiros Biblijos dalys buvo parašytos keliais amžiais anksčiau nei buvo manyta anksčiau. Manoma, kad Biblijos Senasis Testamentas pirmąjį kartą buvo užrašytas senąja hebrajų kalba.

Iki šiol daugybė mokslininkų manė, kad hebrajų kalba parašyta Biblija buvo parašyta VI a. prieš mūsų erą, kadangi buvo manoma, kad seniau hebrajų raštas nebuvo naudojamas. Tačiau naujas atrastas hebrajų tekstas yra maždaug keturiais amžiais senesnis, šį mėnesį paskelbė mokslininkai.

„Tai rodo, kad Izraelio karalystė jau egzistavo X amžiuje prieš mūsų erą ir kai kurie Biblijos tekstai buvo parašyti šimtmečiais anksčiau, nei nurodyta jų tyrimo datose“, – teigia Gershonas Galilas, Biblijos studijų profesorius iš Haifos universiteto Izraelyje, kuris iššifravo senovinį tekstą.

Tekstas buvo atrastas daugiau nei prieš metus ant keramikos šukės, atkastos vykdant kasinėjimus Khirbet Qeiyafa vietovėje netoli Izraelio Elah slėnio. Kasinėjimus vykdė archeologas Yosefas Garfinkelis iš Hebrajų universiteto Jeruzalėje. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (23)