Didžiulis ežeras Titane  (6)

Nauji NASA ir ESA projekto „Cassini“ tyrimai patvirtino, kad pietiniame Saturno palydovo Titano ašigalyje tyvuliuoja didelis, lygus kaip stiklas ežeras.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai jau seniai spėliojo, kad tirštos metano ir azoto atmosferos gaubiamame Titane turėtų būti skysto metano ir etano okeanų, tačiau pirmosios „Cassini“ darytos nuotraukos to neparodė. Užtat paaiškėjo, kad šio palydovo paviršiuje gausu tamsių, panašių į ežerus dėmių. Panaudoję „Cassini“ regimosios ir infraraudonosios srities spektrometrą VIMS (angl. Visual and Infrared Mapping Spectrometer) vienos iš tokių tamsių dėmių prie pietinio Titano poliaus tyrimui, mokslininkai įsitikino, kad tai tikrai yra ežeras.

Kaip sakė tyrimui vadovavęs Robertas Braunas (Robert Brown) iš Arizonos universiteto Mėnulio ir planetų laboratorijos (JAV), „Tai pirmas stebėjimas, neabejotinai patvirtinantis, kad Titane yra skysčiu užpildytas ežeras“.

Ontario Lacus vardu pavadinto ežero ilgis 235 km, plotas apie 20000 kvadratinių kilometrų, t.y. jis yra kiek didesnis nei jo bendravardis Šiaurės Amerikoje. Ežeras užpildytas skystais angliavandeniliais, tokiais kaip etanas ir metanas, kurie Žemės sąlygomis yra dujos, tačiau kaulus stingdančioje Titano temperatūroje (mažiau nei -180 laipsnių Celsijaus!) suskystėja.

Prasiskverbti pro tirštą Titano atmosferą, dengiančią palydovo paviršių apie 1000 km storio šydu, padėjo infraraudonosios VIMS prietaiso savybės. Mokslininkams pavyko išskirti tris skystam ežerui būdingas savybes: kranto liniją, paplūdimį ir nepaprastai tamsų paties ežero paviršių. „Mums buvo sunku patikėti, kad ežero paviršius sugeria 99.9 procento į jį krintančios šviesos“, - sakė R. Braunas. „Kad taip būtų, paviršius turi būti lygus kaip veidrodis, o joks natūraliai susidaręs kietas kūnas toks lygus negali būti“, - tęsė jis. Ežeras atrodo šiek tiek nusekęs, ir tai nenuostabu, žinant, kad pietiniame Titano ašigalyje ką tik buvo vasara, tačiau pasak R. Brauno „skysčio jame dar gana daug ir mes nemanome, kad jis ir toliau garuos“.

Mokslininkų požiūriu, Titanas, kuris yra pusantro karto didesnis už Mėnulį ir didesnis už Merkurijų, yra vienas iš perspektyviausių Saulės sistemos kūnų nežemiškos gyvybės atsiradimui.

Straipsnis, aprašantis šį tyrimą, atspausdintas žurnalo „Nature“ liepos 31 d. numeryje.

Iliustracijoje. Kairėje - Ontario Lacus 2005 m. "Cassini" nuotraukoje. Dešinėje - ežero pakrantės fragmentas iš 1100 km atstumo, fotografuotas 2007 m. gruodžio mėn. Matomas šviesus krantas, įlanka ir kiek tamsesnis paplūdimys. (NASA/JPL nuotr.).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)