Baigta pirmoji „Cassini“ projekto dalis  (3)

Birželio 30 d. baigėsi daug siurprizų pateikusi bendro NASA ir ESA projekto „Cassini“ pagrindinė dalis, tačiau NASA pratęsė šį projektą dar dvejiems metams. Per ketverius metus trukusius tyrimus buvo iš arti nufotografuoti Saturno žiedai, aptikti ežerai Saturno palydove Titane, ledo fontanai kitame palydove Encelade ir neįtikėtino masto štormai pačiame Saturne.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš arti Saturno žiedai neatrodo kaip tvarkingas eismas keliomis juostomis, o greičiau jau kaip greitkelis į pragarą. Didžiuliai, futbolo aikštės dydžio gabalai Saturno žieduose, įsimaišę tarp smulkių nuolaužų, perša mintį, kad patys žiedai atsirado, subyrėjus didesniam palydovui po susidūrimo su kometa ar asteroidu. Netikėtas buvo ir milžiniškų uraganų atradimas Saturno atmosferoje. Mokslininkai iki šiol suka galvas bandydami paaiškinti beveik taisyklingo šešiakampio formos sūkurį prie šiaurinio Saturno ašigalio. Per ketverius metus buvo stebėta keletas audrų, kurių metu blykčiojo kelių tūkstančių kilometrų ilgio žaibai, 10000 kartų galingesni už kada nors registruotus Žemėje.

„Cassini“ dėka dabar daug daugiau žinome ir apie Saturno aplinką – jei paleidžiant erdvėlaivį 1997 m. buvo žinoma 18 didesnių planetos palydovų, tai dabar jų skaičius jau viršijo šešias dešimtis. Į Titaną nuleistas Huygens zondas po tirštais debesimis aptiko visai žemišką kraštovaizdį su ežerais ir upėmis, tačiau užpildytais ne vandeniu, o skystu metanu ir etanu. 2008 m. kovo mėnesį Encelado palydove aptikti ledo geizeriai taip pat užminė nemaža naujų mįslių. Cheminė analizė parodė, kad šiuose geizeriuose yra organinių molekulių, tokių kaip anglies dioksidas ir metanas. Tai galėtų reikšti, kad šiame palydove yra sąlygos gyvybei. Kaip sako naujai paskirtas „Cassini“ projekto mokslininkas Robertas Papalardo (Robert Pappalardo) šis mažutis, Arizonos valstijos dydžio palydovas yra neįtikėtinai aktyvus ir galbūt po ledine pluta slypi visas skystas vandenynas.

Neatsitiktinai pratęstame „Cassini“ projekte numatyta daugiau apsilankymų prie Titano ir Encelado. Dar viena numatoma projekto užduotis – Saturno žiedų tyrinėjimas 2009 m. rugpjūčio mėn.

Kaip ten bebūtų, neabejojama, kad per ateinančius dvejus metus „Cassini“ pateiks dar ne vieną siurprizą ir užmins naujų mįslių mokslininkams.

Iliustracijose. Viršutinėje nuotraukoje matyti salos, įlankos ir fiordai Titano ežeruose labai primena Žemės kraštovaizdį (NASA nuotr.). Apatinėje nuotraukoje - šešiakampio formos uraganas šiauriniame Saturno ašigalyje (NASA nuotr.).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)