Egzoplanetoje pastebėti pasakiški saulėlydžiai ir saulėtekiai  (0)

Astronomas pirmą kartą pavyko egzoplanetos (taip vadinamos planetos, nepriklausančios Saulės sistemai) atmosferoje pastebėti dujinės atmosferos daleles ir netgi spalvą, kas leidžia bent apytiksliai įsivaizduoti kaip realybėje galėtų atrodyti ši planeta. Šį unikalų atradimą padarė Frederico Ponto vadovaujama stebėtojų grupė iš Ženevos universiteto (Université de Genève).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naudodamiesi Hubble teleskopo gautais duomenimis, jie pastebėjo jau senokai žinomos egzoplanetos atmosferoje ūkanas, sukuriančias saulėlydžio ir saulėtekio optinius efektus.

Ši planeta - HD 189733b yra dujinis gigantas, besisukantis aplink žvaigždę HD 189733 – geltonąją nykštukę, esančią lapės žvaigždyne. Nuo mūsų planetos ji nutolusi per 63 šviesmečius.

HD 189733b yra migruojanti planeta – ji periodiškai praskrenda tarp savo žvaigždės ir Žemės, tad astronomams nėra labai sudėtinga tyrinėti kai kurias jos savybes, ypač susijusias su atmosfera.

Tyrinėtojai pastebėjo, jog tuo metu, kai planeta atsiduria tarp mūsų ir savo žvaigždės, jos atmosfera nusidažo švelniai rausvu atspalviu.Tai lemia atmosferoje esantis ūkas. Kas konkrečiai sudaro šį ūką, kol kas neaišku, tačiau pagal pirminius spėjimus, tai galėtų būti mažutėlaičiai (tūkstantosios milimetro dalies diametro) geležies, silikatų ir aliuminio oksido gabaliukai. Jų dėka planetos gyventojai – jei tokie apskritai būtų – galėtų stebėti nuostabius saulėtekių ir saulėlydžių vaizdus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: