Pastebėtas unikalus jaunos žvaigždės sistemos formavimasis  (0)

Tauro žvaigždyne astronomai jau senokai pastebėjo įdomią žvaigždę, kuri labai panaši į mūsų gimtąją Saulę. Pagrindinis jų skirtumas – amžius. Pastebėtoji žvaigždė UX Tau A teturi vieną milijoną metų. Palyginimui – Saulės amžius skaičiuojamas apie 4,57 milijardus metų. Taigi, žvaigždė UX Tau A jei ir išaugo kūdikystės metus, tai jai vis dar ankstyvoji vaikystė. Ir nežiūrint to, astronomai pastebėjo, jog aplink ją jau formuojasi planetų žiedas – tai gali būti puiki galimybė išsamiau suprasti, kaip kūrėsi gimtoji Saulės sistema.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šį atradimą padarė Catherine Espaillat iš Mičigano universiteto (University of Michigan). Spitzer teleskopo pagalba jai pavyko aptikti besiformuojančias planetas aplink žvaigždę UX Tau A, kuri nuo Žemės nutolusi per 450 šviesmečių.

Kaip pranešama Spitzer mokslinio centro spaudos pranešime, astronomams pavyko detaliai apžiūrėti žvaigždę juosiantį dujų ir dulkių žiedą, kuriame pastebėjo šviečiantį didelį plyšį. Nuo žvaigždės jis prasideda ties 0,2 ir tęsiasi iki 56 astronominių vienetų (tai palyginamasis vienetas, nurodantis, kiek kartų atstumas iki objekto yra didesnis už atstumą tarp Žemės ir Saulės). Jeigu jį perkėlus į Saulės sistemą, tuomet ši ertmė užimtų erdvę tarp Merkurijaus ir Plutonio.

Kadangi kitose jaunų žvaigždžių sistemose tokių „protoplanetinių“ diskų iškraipymų niekada nebuvo pastebėta, Catherine nusprendė, jog prieš mūsų akis atsiveria unikalus jaunos planetinės sistemos formavimosi momentas. Tikėtina, jog susiformavusios kelios planetos kaip didžiuliai kosmoso šepečiai išvalė savo orbitos zoną. Visgi planetų šioje zonoje dar neaptikta, tad kol kas tai lieka nors ir logiškos, bet vis tiek tik hipotezės lygyje.

Reikia priminti, jog jaunas žvaigždes juosiančių dulkių ir dujų žiedo panašius „defektus“ astronomai yra pastebėję ir kitose sistemose. Tačiau paprastai tai būna dulkių žiedo išretėjimas disko centre, kadangi atžvilgiu žvaigždės dulkių tankis yra labai nedidelis. Todėl disko centre esančios ertmės gali būti paaiškintos kaip spinduliavimo rezultatas.

Tačiau šioje sistemoje toks paaiškinimas netinka – nuo žvaigždės eina tankus ir storas dulkių sluoksnis, po to prasideda tuščios erdvės zona, po kurios vėl eina toks pat tankus ir storas dulkių diskas.

Astronomė mano, jog šioje sistemoje visai logiška pradėti konkrečius planetų paieškos stebėjimus – jos nuomone, galbūt net Žemės tipo planetų. Nors nežemiškos gyvybės ten ieškoti kol kas neverta, tačiau šios jaunos planetos leistų atskleisti Žemės formavimosi procesus. O galbūt ir padėtų atsakyti į klausimą, kada tiksliai susikūrė Saulės sistema.

Plačiau: Spitzer Space Telescope locates youngest solar systems

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: