Moterų vadovaujamos misijos papildė TKS dar vienu papildomu moduliu  (0)

Šią savaitę mes jau rašėme apie naują JAV erdvėlaivio "Discovery" misiją – antradienį septynių astronautų įgula įskriejo į Žemės orbitą, o ketvirtadienį susijungė su Tarptautine kosmoso stotimi (TKS). Misijos tikslas - paruošti orbitinę stotį naujoms europiečių ir japonų mokslo laboratorijoms. Įdomu tai, jog pirmą kartą per kosminių tyrinėjimų istoriją vienu metu ir Tarptautinei kosmoso stočiai (TKS), ir erdvėlaiviui, skriejantiems aplink Žemę, vadovauja moterys. Bet apie viską iš eilės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Erdvėlaivis, atgabenęs Italijoje pagamintą modulį Harmony, kuris tarnaus kaip jungties mazgas naujoms europiečių ir japonų mokslo laboratorijoms, susijungė su TKS, kurios statyba atsieis 100 mlrd. dolerių (apie 250 mlrd. litų) ir kuri skrieja 320 km virš žemės. Naujo modulio montavimui įvykdytas dviejų astronautų (Scott Parazynski ir Doug Wheelock) išėjimas į atvirą kosmosą. Su TKS stoties manipuliatoriaus pagalba be nesklandumu pavyko iš erdvėlaivio krovinių skyriaus ištraukti hermetinį modulį ir jį sujungti su moduliu Unity (Harmony matyti pirmoje nuotraukoje kairėje). Scott ir Douglas operacijos eigoje padėjo pernešti Harmony modulį iš krovininio skyriaus prie TKS. Konkrečiai jiem teko krovinių skyriuje atjungti kelis kabelius, o pačiame modulyje sumontuoti kelis įrenginius, kurių nebuvo galima tvirtinti dėl starto sukeliamų vibracijų ir perkrovų. Be to, astronautai išmontavo vieną iš TKS antenų ir ją pernešė į krovinių skyrių (ji bus gabenama remontui į Žemę), taip pat atjungė eilę kabelių ir paruošė vieną modulį pernešimui į kitą vietą. Šie ir dar kiti smulkesni darbai atvirame kosmose užtruko 6 valandas, po kurių astronautai sėkmingai sugrįžo į TKS. Tuo pačiu dviejose įgulose įvyko rotacija. Clayton Anderson iš TKS komandos perėjo į erdvėlaivio ekipažą, nes su juo kaip ir planuota grįš į Žemę. Vietoj jo TKS pasiliks dabar atskridęs Daniel M. Tani. Asmeninis Daniel M. Tani skafandras iš karto buvo patalpintas į vieną iš Rusijos erdvėlaivio „Союз“ kėdę, kad esant pavojui, astronautas su kitais ekspedicijos dalyviais galėtų bet kada palikti stotį Rusijos erdvėlaiviu. Ši misija ypatinga ne tik TKS plėtra, bet ir istoriniu faktu – vienu metu kosmose vadovauja tik moterys. Antradienį iš Kennedy (Kenedžio) kosmoso centro Floridos Kanaveralo kyšulyje startavus erdvėlaiviui "Discovery", vado kėdėje sėdėjo 46 metų į atsargą išėjusi JAV oro pajėgų pulkininkė Pamela Melroy (Pamela Melroi). Ji yra tik antra moteris per 26 šių erdvėlaivių programos metus vadovaujanti kosminiam laivui, kuris ketvirtadienį prisijungė prie TKS iki šiol sudėtingiausiai statybos misijai skriejančioje laboratorijoje. Kai buvo atšauti abiejų kosminių laivų durų užraktai, P. Melroy ir šešis jos kolegas pasitiko TKS įgula, kuriai vadovauja kita amerikietė - 47 metų mokslininkė Peggy Whitson (Pegi Vitson), pirmoji moteris, atsakinga už šią stotį (susitikimo akimirka - pirmoje nuotraukoje dešinėje). Tačiau šis iš anksto neplanuotas istorinis sutapimas neatspindi tikrosios JAV kosmoso programos realybės, kurioje toliau dominuoja vyrai ir moterų tėra mažuma. P. Melroy ir P. Whitson yra iš 18 moterų, kurios šalia 73 vyrų dirba JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) astronautų korpuse. Tai reiškia, kad moterys sudaro tik mažiau negu 20 proc. visų astronautų, rodo NASA duomenys.

006 metų gegužę į atsargą išėjus Eileen Collins (Eilin Kolins), pirmajai erdvėlaivio vadei, P. Melroy liko vienintelė astronautė, turinti kvalifikaciją atlikti šias pareigas.

"Būtų gerai turėti daugiau erdvėlaivio vadovių moterų", - sakė Duane`as Rossas (Dueinas Rosas), atsakingas už astronautų atranką NASA. Tačiau dėl šio darbo kreipiasi mažai moterų, turinčių tinkamus profesinius duomenis.

Kad taptų erdvėlaivio pilotu, o vėliau ir vadu, kandidatas kariniu orlaiviu turi būti praskraidęs mažiausiai 1 tūkst. valandų. Šį reikalavimą Jungtinėse Valstijose ir veikiausiai visame pasaulyje patenkina tik saujelė moterų. P. Melroy neseniai per interviu laikraščiui "USA Today" sakė, kad kiekvienais metais oro pajėgų mokyklas, ruošiančias pilotus, baigia tik maždaug penkios moterys.

1 mlrd. dolerių kainuojančio erdvėlaivio vadas turi sugebėti atlikti du subtiliausius pilotavimo manevrus: prisišvartuoti prie TKS 340 km aukštyje virš Žemės ir misijos pabaigoje nutupdyti 100 tonų sveriantį kosminį laivą.

Dauguma kitų NASA astronautų yra misijų specialistai ir dirba mokslinių tyrinėjimų srityje. Dar viena moteris, 55 metų Barbara Morgan, rugpjūčio mėnesį tapo pirmąja mokytoja, sėkmingai sudalyvavusi erdvėlaivio misijoje.

B. Morgan, kuri ilgą laiką dirbo pradinių klasių mokytoja, o vėliau tapo astronaute, buvo Christos McAuliffe (Kristos Makolif), taip pat buvusios mokytojos, 1986 metų sausį žuvusios per erdvėlaivio "Challenger" sprogimą, dublerė.

Nors Jungtinės Valstijos pastaruosius 30 metų mėgina į kosmoso programą įtraukti daugiau moterų, pirmąja moterimi, pabuvojusia kosmose, 1963 metų birželio 16-ąją tapo rusė Valentina Tereškova. Šiuo atžvilgiu NASA Rusiją pasivijo tik po 20 metų, kai 1983-iaisiais į erdvėlaivį įsėdo Sally Ride (Seli Raid).

Per 50 kosminių tyrinėjimų istorijos metų kosmose pabuvojo iš viso 46 moterys. Penkios iš jų dalyvavo Sovietų sąjungos, o vėliau Rusijos programose. 1996 metais į kosmosą skrido pirmoji prancūzė Claudie Haignere (Klodi Henjer). NASA kosmoso misijose dalyvavo 41 moteris, daugiausia amerikietės, išskyrus Julie Payette (Džuli Pajet), kuri tapo pirmąja kanadiete, pabuvojusia kosmose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)