Erdvėlaivio Endeavour astronautai atliko visus planinius išėjimus į kosmosą  (0)

Apie daugkartinio naudojimo erdvėlaivio Endeavour misijos pradžią mes rašėme prieš kelias dienas. Nors misijos pradiniame etape neapsieita be nesklandumu, pamažu reikalai susitvarkė ir kol kas viskas sekasi neblogai. Šiąnakt kosmonautai atliko trečiąjį ir paskutinį planinį išėjimą į kosmosą. Po pačių astronomų ir NASA tyrimų paaiškėjo, jog erdvėlaiviui pavojus negresia ir pati misija netgi prailginta. Tačiau apie viską nuosekliai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip jau rašėme,erdvėlaivis iš Žemės pakilo rugpjūčio 8 dieną. Kaip sekėsi pirmosios kosminės kelionės dienos, skaitykite šioje naujienoje. Visi astronomijos mėgėjai, turėję galimybes, nemiegodami per naktį stebėdavo tiesiogines transliacijas kaip Endeavour astronautai tris kartus išėjo į atvirą kosmosą. Kiekvieno išėjimo metu teko atlikti įvairius remonto ir apžiūros darbus.

Pirmojo išėjimo metu astronautai tvirtino prie TKS (Tarptautinė kosminė stotis) naujos nešančiosios sistemos modulius, perkėlė ir pritvirtino naujoje vietoje radiatorius bei atliko kitus smulkius darbus. Kaip jau rašėme, šio išėjimo metu sugedo pagrindinis valdantysis kompiuteris, tačiau sėkmingai suveikus dubliavimo sistemoms niekas nenukentėjo.

Kitų dviejų išėjimo metu tokių nesklandumų nebeįvyko. Jų metu astronautai pritvirtino naują giroskopą, apžiūrėjo ir išmatavo erdvėlaivio izoliacijos sluoksnyje pastebėtą beveik 10 centimetrų ilgio įtrūkimą bei su lazeriu išmatavo jo gylį. Paskutinis išėjimas skirtas TKS komunikacinių sistemų apžiūrai ir patobulinimui.

Visus žiūrovus ir specialistus ypač domino izoliacinio sluoksnio pažeidimo gylis ir jo galimas pavojus astronautų gyvybei. Priminsime, jog erdvėlaivio korpusą dengia karščiui atsparios keraminės izoliacinės plokštelės, reikalingos kad korpusas neišsilydytų erdvėlaiviui leidžiantis į giluminius atmosferos sluoksnius. Dėl trinties į atmosferą, erdvėlaivio korpusas įkaista iki milžiniškų temperatūrų ir izoliacijos sluoksnio pažeidimai gali sukelti tikrą katastrofą. Taip jau įvyko su erdvėlaiviu „Kolumbija“ – dėl pažeisto izoliacinio sluoksnio erdvėlaivis sudužo, o kartu su juo žuvo visą 7 kosmonautų įgula. Todėl dabar į išorinio izoliacinio sluoksnio pažeidimus kreipiamas labai didelis dėmesys.

Astronautų atliktas įtrukimo lazerinis tyrimas parodė, jo pažeidimas eina per dviejų plokštelių visą plotį – 2,5 centimetrus. Pažeidimo nuotraukos ir lazerinio tyrimų duomenys išsiųsti į NASA centrą. Mokslininkai ir inžinieriai keliasi dienas modeliavo galimus scenarijus, jeigu erdvėlaivis su tokiu pažeidimu leistųsi į Žemę.

Po įvairiapusių skaičiavimų ir bandymų, specialistai priėjo išvados, jog šie pažeidimai netūrėtų sukelti erdvėlaiviui pavojaus jam įskridus į tankius atmosferos sluoksnius. Tad remonto darbai planuojami atlikti Žemėje, kuomet erdvėlaivis nusileis. Visgi, jei tęsiant misiją paaiškėtų, jog šis įtrūkimas pavojingesnis, nei manyta, jau dabar imtas sudarinėti atsarginis galimo remonto planas atvirame kosmose. Kol kas sudarinėjami įvairūs galimi remonto variantai, bet ar jie bus praktiškai panaudoti, dar neaišku.

NASA vadovybė nusprendė pratęsti erdvėlaivio Endeavour misiją iki rugpjūčio 20 dienos. Šią dieną erdvėlaivis turės atsijungti nuo TKS, o į Žemę nusileis rugpjūčio 22 dieną. Tokie grafiko pakeitimai atlikti tuomet, kai paaiškėjo, jog naujoji elektros energijos perdavimo sistema iš TKS į erdvėlaivį veikia be priekaištų. Naujoji energetikos sistema leidžia įkrauti Endeavour akumuliatorius iš TKS saulės baterijų.

Misijos pailginimas reiškia, jog kosmonautai galės atlikti dar vieną, jau neplanuotą, išėjimą į atvirą kosmosą. Ar tai bus padaryta ir kada tai bus – kol dar nėra aišku.

Taigi, sunkiai įsivažiavusi misija atrodo vyksta visiškai gerai. Belieka tikėtis laimingos nusileidimo kloties. Bet apie tai mes dar tikrai parašysime.

Čia galite pažiūrėti video ištraukas kaip kosmonautams sekėsi darbai atvirame kosmose.

Plačiau:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)