Stringanti erdvėlaivio Endeavour misija  (0)

Praeitą trečiadienį, rugpjūčio 8 dieną į orbitą pakilo JAV daugartinio naudojimo erdvėlaivis Endeavour. Juo skrenda septynių astronautų įgula. Penktadienį jie sėkmingai pasiekė tarptautinę kosmoso stotį (TKS). Misija planuoja tęstis nuo 7 iki 10 dienų, per kurias į atvirą kosmosą astronautams gali tekti išeiti iki 4 kartų. Deja, nuo pat pradžių misiją lydėjo nesklandumai, privertę jaudintis ne tik ją stebinčius astronomus, bet ir NASA specialistus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai pirmas Endevour skrydis nuo 2002 m. Erdvėlaivyje sumontuotos naujos navigacijos ir variklio monitoringo sistemos, o taip pat modernizuota energijos tiekimo iš stoties sistema, liesianti būti erdvėlaiviui prisijungus prie tarptautinės kosmoso stoties ilgiau nei anksčiau.

Įgulą sudaro 7 žmonių ekipažas iš 5 vyrų ir 2 moterų. Didžiausio dėmesio iš jų sulaukia Barbara Morgan, kuri buvo atsarginė komandoje, žuvusioje 1986 m., kuomet starto metu sudegė erdvėlaivis Challenger. Ji tuomet buvo žuvusios Christos McAuliffe dublerė. Įdomiausia tai, jog Christos McAuliffe ir Barbara Morgan pagal profesiją yra mokytojos. Po Challenger katastrofos JAV vyriausybė uždraudė civilių gyventojų skrydį į kosmosą. Tad kosminei agentūrai teko suteikti Barbara Morgan vietą tarp astronautų įgulos.

Paleidimo metu filmuotoje video medžiagoje buvo matyti, kad nuo kuro bako, kilimo metu, atšoko kelios dalelės, tačiau tai nutiko per vėlai, kad kaip nors įtakotų erdvėlaivio kilimą į orbitą ar jam pakenktų. Toks starto metu įvykusių pažeidimų skenavimas tapo įprastu po to, kai “Columbia” sudegė grįždama iš misijos 2003-aisiais.

Negana to, pasklido gandai, jog astronautai į orbitą kilo išgėrę. Nors įrodymų nebuvo rasta, tačiau NASA reputacijai tai pliusų nepridėjo. Sėkmingai įvykdyta misija leistų šį skandalą pamiršti, tačiau panašu, jog problemų tik daugėja.

Prieš pat erdvėlaivio susijungimą su TKS atliktose jo korpuso nuotraukose pastebėtas 7,5 kvadratinių centimetrų įtrukimas. Kol kas NASA nesiima spręsti, kaip šis įtrūkimas galės paveikti sėkmingą erdvėlaivio nusileidimą į Žemę. Planuojama, jog vieno išėjimo į atvirą kosmosą metu astronautai apžiūrės susidariusį įtrūkimą ir jei jis pasirodys esąs pernelyg gilus ir pavojingas saugumui, pasistengs jį užtaisyti.

Tačiau ir tai dar ne visos nelaimės, ištikusios Endeavour įgulą. Savaitgalį du astronautai vykdydami planinę misiją išėjo į atvirą kosmosą. Jie tvirtino prie TKS naujos nešančiosios sistemos modulius, perkėlė ir pritvirtino naujoje vietoje radiatorius bei atliko kitus smulkius darbus. Į TKS kosmonautai sugrįžo po šešių valandų darbo. Nors planiniai darbai įvykdyti sėkmingai, tačiau tuomet kai kosmonautai buvo atvirame kosmose nustojo veikti pagrindinis TKS kompiuteris.

Gedimas įvyko JAV projektuotoje TKS segmento dalyje. Tik įvykus gedimui iš karto buvo paleistas atsarginis kompiuteris, o dar kitas pervestas iš budėjimo režimo į aktyvų dubliuojantį režimą, vykdantį kontrolės funkcijas. Sekmadienį sugedęs kompiuteris dar nebuvo sutaisytas, tačiau pasak NASA atstovų dubliuojanti sistema veikia užtikrintai ir pavojus negrėsė nei TKS, nei atvirame kosmose buvusiems astronautams.

Šiandien planuojamas naujas išėjimas į atvirą kosmosą. Šįkart astronautai planuoja apžiūrėti erdvėlaivio korpuso pažeidimą ir pabandyti jį sutaisyti.

Belieka palinkėti sėkmės nelabai sėkmingai besiklostančiai misijai..


Parengta pagal:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)