Patogeninės bakterijos krenta iš dangaus  (3)

Mokslininkai išsiaiškino, jog bakterijos padeda susiformuoti lietui ir sniegui. Pasirodo, kondensacijos procesui, kurio metu ir susiformuoja lietus ar sniegas, būtinos kietos dalelės, atliekančios branduolio funkciją. Iki šio manyta, jog daugelis tokių dalelių yra mineralinės kilmės, tačiau dabar paaiškėjo, jog šiame procese gana aktyviai dalyvauja ir mikroorganizmai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įdomiausia, jog mikroorganizmai kondensacijos procese dalyvauja net ir prie temperatūrų, artimų 0 laipsnių Celsijaus. Tyrinėdami šias bakterijas, mokslininkai nustatė, kad dauguma jų – augalams kenkiančios bakterijos, debesimis besinaudojančios kaip lėktuvais. Tokiu būdu jos plinta po visą Žemės rutulį, o nukritusios su lietaus lašais pro augalų maitinimosi poras patenka į jų vidų.

Luizianos universiteto biologijos mokslų profesorius Brentas Christneras (Brent Christner) su kolegomis ištyrė sniegą Antarktidoje, Prancūzijoje, Montanoje, Jukone. Daugiau kaip 85 proc. tirto sniego „branduolio“ sudarė bakterijos. Dažniausiai bakterijų buvo randama Prancūzijoje, Montanoje ir Jukone, o kartais – net ir Antarktidoje.

Viena dažniausiai sniege rastų bakterijų buvo Pseudomonas syringae, kuri kenkia kelioms augalų rūšims, tarp jų – pomidorams ir pupelėms.

Anksčiau mokslininkai stengėsi šias bakterijas sunaikinti, bet nustačius, kad tai viena iš pagrindinių sniegą ir lietų sudarančių dalių, imta abejoti, ar taip elgtis būtų teisinga. Juk sunaikinus krituliuose randamą bakteriją, sumažėtų iškrentamų kritulių kiekis arba bakterijas pakeistų mineralinės dalelės – dažniausiai suodžiai ir dulkės. Tad belieka nuspręsti kas labiau patinka – purvinas lietus ar bakterijų antpilas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)