Aptiktos mažyčio pterozauro liekanos  (0)

2004 metais vakarinėje Kinijos Liaoning provincijoje rasta 120 milijonų metų senumo fosilija leidžia daryti prielaidą, jog kadaise vėlyvajame Kreidos periode danguje karaliavę gigantiški pterodaktiliai gali būti kilę iš daug mažesnių medžiais laipiojusių protėvių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rastas fosilijas sudaro beveik visas vientisas skeletas, kurio sparnų plotis tik 25 centimetrai. Tuo remdamasis jo radėjas paleontologas Xiaolin Wang iš Pekino Mokslų Akademijos teigia, jog dinozauras buvo maždaug dabartinės kregždės dydžio.

Gyvūno pavienės kaukolės dalys nėra pilnai suaugusios - tai leidžia manyti, jog jis dar nebuvo subrendęs, tačiau gerai išsivystę galūnių kaulai rodo, jog iki "pilnametystės" likę buvo visai nedaug. Skeleto kojų kaulai yra ilgi ir riesti, o tai yra būdinga medžiuose gyvenantiems paukščiams ir prastai tinka bėgiojimui žeme.

Visos šios savybės leidžia manyti, jog gyvūnas, kurį Wang'as ir jo kolegos pavadino Nemicoloperus crypticus, priklausė mažų medžiuose gyvenusių gyvūnų rūšiai, kurie greičiausiai maitinosi miškuose paplitusiais vabzdžiais. Jo anatomija leidžia daryti prielaidą, jog Nemicolopterus yra palyginti primityvus gyvūnų būrio, kuriems priklausė gigantiški pterodaktiliai - didžiausi kada nors gyvenę skraidantys gyvūnai, narys.

Kadangi kiti netgi dar primityvesni pterozaurai taip pat buvo nedideli ir gyveno medžiuose, tai leidžia manyti, jog gigantiški pterodaktiliai išsivystė iš panašiais įpročiais pasižyminčių daug mažesnių protėvių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: