2007 m. duomenys patvirtina – klimatas vis šiltėja  (3)

2007 metai buvo vieni šilčiausių skaičiuojant nuo 1850-ųjų, nustatė britų mokslininkai. Pasak BBC, D. Britanijos Hadley tyrimų centro ir Rytų Anglijos universiteto specialistai priėjo išvadą, kad besibaigiantys metai pagal klimato šiltumą užėmė 7 vietą nuo stebėjimų pradžios.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

11 šilčiausių meteorologinių stebėjimų istorijoje metų buvo per 13 praėjusių metų. Šiaurės pusrutulyje 2007-ieji pagal šiltumą užėmė 2 vietą nuo stebėjimų pradžios.

Manoma, kad nuo 2000-ųjų vis šiltėjantis klimatas sparčiai tirpdo Arkties vandenyno ledą. Šią savaitę mokslininkai paskelbė prognozę, sutinkamai su kuria iki 2013 metų ledo Arkties vandenyne vasaros metu nebeliks.

Per šią vasarą ledo Arktyje sumažėjo iki 4,13 mln. kvadratinių kilometrų, tai yra pats mažiausias kiekis per visus moderniuosius laikus. Negana to, šie nerimą keliantys duomenys nebuvo įtraukti į profesoriaus Wieslawo Maslowskio vadovaujamos mokslininkų komandos modelius. Mokslininkai, skelbdami savo prognozę, rėmėsi nuo 1979 iki 2004 metų kolegų atliktais stebėjimais. Tad dabar W. Maslowskis teigia, kad jo prognozė, jog 2013 metų vasarą Arktyje jau nebebus ledo, yra pernelyg konservatyvi.

Mokslininkai, kurių komandoje dirbo NASA, Okeanologijos instituto bei Lenkijos mokslų akademijos bendradarbiai, kurdami savo modelį, naudojosi superkompiuteriais. Pats mažiausias ledo plotas Arktyje užfiksuotas šių metų rugsėjį, kai, kaip minėta, ledo plotas buvo vos 4,13 mln. Kvadratinių kilometrų – 2,61 mln. kvadratinių kilometrų mažiau nei nuo 1979 iki 2000 metų fiksuotas minimumas. Prarasto ledo plotas prilygsta visos Aliaskos ar Teksaso valstijų dydžiams bei yra dešimtkart didesnis nei Didžiosios Britanijos teritorija.

Profesoriaus Maslowskio tyrimo rezultatus pirmadienį, atsiimdamas Nobelio taikos premiją, kartojo buvęs JAV viceprezidentas Alas Goras. Jam Nobelio premija skirta būtent už kovą su globaliniu klimato atšilimu.

Na, apie klimato kaitą mes esame labai daug visko prirašę - peržiūrėkite šią kategoriją, čia rasite tiek optimistinių, tiek ir pesimistinių prognozių.

www.balsas.lt

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: