Naujoji „Siemens” vaizdo atkūrimo technologija padės anksčiau aptikti vėžines ląsteles  (1)

„Siemens“ medicinos sprendimų grupė sukūrė naują pozitronų emisijos tomografijos (PET) vaizdo atkūrimo technologiją, palengvinsiančią vėžinių ląstelių aptikimą. Ši technologija automatiškai sutvarko neaiškius ir susiliejusius vaizdus bei du kartus padidina raišką, todėl gydytojai tiksliau gali sekti auglių vystymąsi ir anksčiau pradėti tinkamą gydymą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naudojant PET technologiją atliekami tyrimai vėžinėms ląstelėms aptikti ir jų metastazėms stebėti. Pacientui suleidžiamas labai mažas silpnai radioaktyvaus skysčio kiekis, kuris kaupiasi intensyvią medžiagų apykaitą turinčiose ląstelėse ir išlaisvina jose esančius pozitronus. Prie paciento prijungti matuokliai skenuojamame plote nustato pozitronų išskiriamą radiaciją, o pagal ląstelių medžiagų apykaitos apimtį sistema nustato piktybines ląsteles. Kuo metastazės ir ypač nedidelės yra toliau nuo skenerio centrinės ašies, tuo jų vaizdas miglotesnis, todėl jas sunkiau arba neįmanoma aptikti ir sudėtingiau nustatyti auglio vystymosi stadiją. PET technologiją sudaro algoritmai, kurie ištaiso neaiškias nuotraukų vietas ir monitoriuje atkuria didelės raiškos vaizdą. Dėl didesnės raiškos pagerėja PET vaizdo kontrastas, dvigubai išauga signalo ir triukšmo santykis. Naujoji PET technologija gydytojams teiks galimybę anksčiau ir tiksliau nustatyti, kaip gydyti pacientą: operuoti ar taikyti radiacijos arba chemoterapijos procedūras.

Onkologai, naudodami naująją PET sistemą, galės nuotraukoje atpažinti ne tik mažas metastazes, bet ir atskirti paprastai sunkiai matomus pažeidimus limfmazgiuose, skrandyje, galvoje, kakle ir smegenyse. Be to, sistemos sukurtas didelės raiškos vaizdas leis po gydymo anksti aptikti mažų auglių atsinaujinimą galvoje ar kakle.

Rinkoje ši „Siemens“ sukurta technologija pasirodys kitų metų pradžioje.

Primename, jog tai ne vienintelė "Siemens" iniciatyva tobulinant medicininę diagnostiką. Prieš kelis mėnesius mes jau rašėme apie PET technologijos pritaikymą Alzhaimerio ligai diagnozuoti - apie tai galite pasiskaityti čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: