Matematikai rado naują didžiausią pirminį skaičių  (24)

Kalifornijos matematikai rado naują didžiausią, 13 mln. skaitmenų ilgio pirminį skaičių ir pretenduoja gauti 100 tūkst. dolerių (apie 234 tūkst. litų ) premiją, praneša BBC. Pirminis skaičius yra natūralusis skaičius, kuris dalinasi tik iš savęs ir iš vieneto.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Electronic Frontier“ fondas, pasisakantis už asmenines teises internete, skyrė 100 tūkst. dolerių premiją tam, kas ras pirminį skaičių, kuriam užrašyti reikia daugiau nei 10 mln. skaitmenų.

Kalifornijos Los Andželo universiteto matematikų komanda sugebėjo sujungti 75 kompiuterius ir rasti didžiausią pirminį skaičių.

Didelių skaičių tarpe pirminių skaičių yra aptinkama labai retai, jų seka skaičių eilėje iki šiol nenustatyta. Be to, tam, kad nustatytumėme, ar skaičius yra pirminis, reikia padalinti jį iš už jį mažesnių skaičių. Taigi kuo didesnis numanomas pirminis skaičius, tuo daugiau dalybos veiksmų tenka atlikti. Pasaulyje ypač populiarios kolektyvinės taip vadinamų „pirminių Merseno skaičių“ paieškos.

Septynioliktame amžiuje prancūzų matematikas Marinas Mersenas atrado, kad dauguma skaičių, aprašomų formule 2p-1, kur p – pirminis skaičius, yra pirminiai skaičiai.

Kalifornijos Los Andželo universiteto matematikų komandai vadovavęs Edsonas Smithas naujienų agentūrai „The Assocaited Press“ taip apibūdino komandos jausmus: „Mes labai patenkinti. Mes jau pradėjome ieškoti kito skaičiaus, nors vargu ar jį rasim“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (24)

Susijusios žymos: