Sukurtas vėžį per 15 min. nustatantis skeneris  (19)

D. Britanijos mokslininkai pranešė sukūrę „revoliucinį“ diagnostikos prietaisą, kuris gali diagnozuoti vėžį, išsėtinę sklerozę bei kitas ligas per 15 minučių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lydso universiteto mokslininkai teigia, kad šiuo prietaisu naudotis lygiai taip pat paprasta, kaip ir nėštumo testais. Kišeninis prietaisas pavojingas ligas atpažįsta ištyręs nedidelį kraujo ar šlapimo mėginį, praneša dienraštis „Daily Telegraph“.

Pasak mokslininkų, šio skenerio veikimas paremtas nanotechnologijomis. Aparatas mėginyje gali aptikti tam tikrus biologinius žymenis – molekules, kurios siejamos su vienomis ar kitomis ligomis. Pranešama, kad mėginį išanalizavęs biodaviklis pateikia vieną iš dviejų galimų atsakymų – „taip“ arba „ne“. Tai reiškia, kad, pavyzdžiui, tikrinant pacientą, ar jo organizme nėra vėžio ar kitos ligos žymenų, kiekvienu atveju reikės atskiro testo.

Dienraščio teigimu šis prietaisas pasieks masinę rinką per artimiausius 3 metus. Juo esą galėtų naudotis ne tik medikai, bet ir patys pacientai, tačiau iš pradžių reikėsią išspręsti etinę žmonių savidiagnostikos problemą.

Lydso universiteto specialistų teigimu šis prietaisas, kuris turėtų kainuoti mažiau nei 1000 svarų (apie 4300 Lt), gali sukelti „diagnostinę revoliuciją“, nes paprastai tokie tyrimai atliekami patologijos laboratorijose, kuriose dirba labai kvalifikuoti specialistai. Čia tokie tyrimai trunka apie 2 valandas.

Naujojo diagnostikos aparato technologija buvo sukurta ES remiamame projekte ELISHA dalyvaujančių mokslininkų ir įmonių. Tyrimo darbus koordinavo Lydso universiteto Biologijos mokslų fakulteto daktaras Paulas Millneris.

„Mes manome, kad tai naujos kartos diagnozavimo priemonė. Dabar galime aptikti bet kokį žymenį – su tam tikra liga siejamą substanciją – greičiau, pigiau ir lengviau, nei naudojantis bet kokia kita šiuo metu patvirtinta diagnozavimo metodologija. Manau, kad tai gali sukelti revoliuciją ligų nustatymo srityje“, - sakė jis.

Naujoji diagnostikos technologija pravers bendrosios praktikos gydytojams, kurie galės nukreipti pacientus pas kitų sričių specialistus išsamesniems tyrimams, bei ligoninėse, kai medikams reikės greitai nustatyti paciento diagnozę.

Lydso universiteto sukurto biodaviklio bandymai patvirtino, kad jis gali aptikti daugelio ligų, tarp jų prostatos bei kiaušidžių vėžio, išsėtinės sklerozės, insulto, širdies ligų ir grybelinių infekcijų, žymenis. Mokslininkai mano, kad tokie biosensoriai galėtų būti naudojami ir tuberkuliozei bei ŽIV diagnozuoti.

Pasak specialistų, naujos kartos biodavikliai ilgainiui turėtų sumažėti iki mobiliojo telefono dydžio. Juose galėtų būti naudojami skirtingi lustai įvairioms ligoms diagnozuoti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (19)

Susijusios žymos: