Mokslininkų ginčai arba „dinozaurų pėdsakais“ nusėtos aikštelės paslaptys  (2)

Dar šį rudenį mes rašėme, jog JAV paleontologai su džiaugsmu pranešė aptikę išties unikalią vietovę – prieš daugybę metų išnykusių dinozaurų pėdsakais padengtą suakmenėjusią aikštelę. Ta proga atradimą padarę Jutos universiteto (University of Utah) mokslininkai parengė mokslinį straipsnį, o naujiena pasklido po visą pasaulį. Ir dabar kaip žaibas iš giedro dangaus – skeptiškai nusikeitę jų kolegos praneša, jog šis atradimas tėra klaida ir aikštelėje matyti bet kas, tik ne dinozaurų pėdsakai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Štai tokia situacija – mokslo pasaulyje gal ir nelabai reta, kuomet skeptikai bando paneigti atradimus, tačiau tokie mokslininkų vieši ginčai skatina žiniasklaidos dėmesį ir deja, autoriteto mokslininkų įvaizdžiui neprideda.

Tie kas jau pamiršo ar neskaitė apie šį įvykį, trumpai priminsime - atradimas padarytas Arizonos valstijoje esančiame Nacionaliniame parke Vermillion Cliffs. Nors iš pradžių geologai manė, jog daugybė suakmenėjusių duobučių yra geologinės kilmės, tačiau detalesnė analizė privertė šią nuomone pakeisti – mokslininkai nusprendė, jog tai yra daugybės dinozaurų palikti kojų ir uodegų atspaudai. Paleontologai paskaičiavo, jog visame hektaro plote vienam kvadratiniam metrui tenka apie 15 atspaudų.

Atradimas nuskambėjo visame mokslo pasaulyje ir aišku, susilaukė tiek palaikančios, tiek ir kritikuojančios nuomonės. Po mokslinio straipsnio publikacijos praėjus savaitei į „įvykio vietą“ išsiruošė keturi skeptikai - Brent Breithaupt, Vajominog universiteto geologijos muziejaus (Geological Musuem) direktorius, paleontologas Alan Titus, geologas Rody Cox iš JAV Žemės resursų valdymo biuro (Bureau of Land Management) bei paleontologas Andrew Milner iš dinozaurų muziejaus (St. George Dinosaur Discovery Site).

Po savarankiško tyrimo mokslininkų grupelė išsakė radikaliai priešingą nuomonę – jokių pėdsakų ir net panašių į juos detalių šiame lauke nėra. Be to, jie pareiškė, jog planuoja sekančio, detalaus tyrimo metu, aiškintis šių keistų suakmenėjusių žymių formavimosi priežastis.

Istorija gana keista – juk „pėdsakų atradėjai“ - mokslininkai Winston Seiler ir Marjorie Chan yra žinomi geologijos ir geofizikos specialistai. Tad keista, kaip jie galėjo sumaišyti gyvūnų pėdsakus su geologinėmis struktūromis? O gal dabartinės ekspedicijos dalyviai suklydo? Kad ir kaip būtų, kiekvienoje barikadų pusėje autoritetingos asmenybės, o per vidurį – neaišku kaip susiformavę keisti suakmenėję pėdsakai.

Visgi Jutos universiteto mokslininkas Marjorie Chan nesiruošia aklai laikytis savos hipotezės ir žada prisijungti prie skeptikų komandos ir kartų ieškoti bendros tiesos – apie tai kalbama universiteto spaudos pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: