Vandenyno dugne atrasti vienaląsčiai milžinai  (1)

Atlanto vandenyno gelmėse padarytas JAV biologų atradimas verčia peržiūrėti gyvybės raidos mūsų planetoje teorijas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Teksaso valstijos (JAV) universiteto biologai vandenyno dugne ties Bahamų salomis aptiko iki šiol mokslui nežinomą neįtikėtino dydžio vienaląstį organizmą, pranešė „Physorg.com“. Tai maždaug 3 cm dydžio vynuogės formos pirmuonis, judantis ląstelės membraninių išsikišimų – pseudopodijų – pagalba.

Šio vienaląsčio judėjimo greitis yra labai mažas – keli centimetrai per savaitę ar net mėnesį. Organizmas vandenyno dugne palieka būdingą šliaužimo žymę.

Apie sensacingą atradimą Teksaso valstijos universiteto mokslininkas Mikhailas Matzas ir jo kolegos pranešė žurnale „Current Biology“.

Panašių pėdsakų suakmenėjusiose buvusio jūros dugno nuosėdose mokslininkai buvo aptikę jau anksčiau. Jie aptinkami iki Kambro eros susidariusiose nuosėdose (maždaug prieš 1,8 mlrd. metų). Anksčiau mokslininkai manė, kad tokius pėdsakus galėjo palikti daugialąsčiai organizmai, tačiau dabar tokias prielaidas teks peržiūrėti. Pirmą kartą mokslininkai įsitikino, kad tokius pėdsakus vandenyno dugne gali palikti milžiniški pirmuonys.

Tyrinėtame Atlanto vandenyno dugno rajone jūrų biologai stebėjo ne tik pavienius, bet ir į grupeles susibūrusius tokius organizmus. Genetinis prie Bahamų salų aptiktų tokių vienaląsčių tyrimas atskleidė, kad jie beveik identiški vienaląsčiam „Gromia sphaerica“ organizmui, gyvenančiam Arabijos jūroje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)