Dinozaurai buvo tuščiagalviai  (6)

Mokslininkai žinojo, kad dinozaurai turėjo mažas smegenis, tačiau nenutuokė, kad šie gyvūnai buvo dar ir tuščiagalviai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ohajo universiteto tyrėjų Lawrence`o Witmerio ir Ryano Ridgely`io studija rodo, kad dinozaurai savo galvoje turėjo daugiau oro ertmių nei manyta.

„Greičiausiai ši erdvė turėjo tam tikrų ypatybių ir atliko tam tikras funkcijas“, – tikina L. Witmeris.

Sciencedaily.com praneša, kad naudojant moderniąsias technologijas mokslininkams pavyko gauti 3-D dinozaurų kaukolių vaizdą.

Mokslininkai tyrinėjo dviejų grobuonių kaukoles ir dar dviejų žolėdžių trumpomis nosimis. Palyginimui jie taip pat tyrė krokodilų ir stručių kaukoles, nes jie yra tolimi dinozaurų giminaičiai.

Tyrimas parodė, kad dinozaurų kaukolėse oro ertmės užėmė didesnį plotą nei smegenys. Modernios technologijos mokslininkams leido apskaičiuoti, kiek vidutiniškai svėrė dinozauro galva. Pavyzdžiui, gyvo tiranozauro galva svėrė apie 550 kg.

L. Witmeris mano, kad oro ertmė kaukolėje padėjo dinozaurams išlaikyti galvą, kuri dėl šių ertmių buvo 18 proc. lengvesnė. Taip pat lengva bei stipri kaukolė įgalino šiuos grobuonis judinti galvas greičiau.

Mokslininkai rado oro ertmių panašumų tarp dinozaurų ir krokodilų ar stručių. „Iki šiol mokslininkai tyrimuose buvo linkę susitelkti ties kaulais ar raumenimis, o oro ertmes ignoravo. Tačiau jei mes ketiname iššifruoti šių gyvūnų paslaptis, galbūt turėtume suprasti, kodėl jie buvo tokie tuščiagalviai“, – sako L. Witmeris.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: