Imigrantų vaikai turi didesnį antsvorį  (5)

Vokietijoje, Augsburge, buvo atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 2306 pradinių klasių mokiniai. Nustatyta, kad vaikai, kuriems vokiečių kalba nėra gimtoji, du kartus dažniau susiduria su antsvorio problemomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai teigia, kad taip yra todėl, kad imigrantų vaikai daugiau laiko praleidžia prie televizoriaus, mažiau sportuoja ir rečiau valgo kartu su šeima prie bendro stalo, rašo „Welt“.

Tyrėjų komandos, kuriai vadovavo gydytoja Elisabeth Weber, duomenimis, kas septintas vaikas turi antsvorio, o kas dvidešimtas yra nutukęs. Ypač dažnai su antsvorio problemomis susiduria turkų vaikai: šioje grupėje kas penktas vaikas turi antsvorio ar yra nutukęs. Palyginimui: tų pačių svorio problemų turi tik kas dešimtas vokiečių vaikas. Tyrinėtojai teigia, kad šis tyrimas reprezentuoja situaciją visoje Vokietijoje.

Mokslininkai tyrimo rezultatus aiškina tuo, kad imigrantų vaikai rečiau sportuoja: 63,6 proc. jų nedalyvavo jokiuose sporto būreliuose, tarp vokiečių vaikų tokių yra 42 proc. Apie du trečdalius turkiškai ir rusiškai kalbančių vaikų kiekvieną dieną 1-3 valandas praleidžia prie televizoriaus ar kompiuterio. Mažieji vokiečiai taip laiką leidžia du kartus rečiau. Skiriasi ir mitybos įpročiai: vaikai iš turkiškų šeimų rečiau valgo kartu su šeima prie bendro stalo. Tai reiškia, kad jie dažniau ir be tvarkos valgo, todėl yra labiau linkę į antsvorį.

Mokslininkai mano, kad aktyvesniam gyvenimo būdui labiausiai trukdo kalbos barjeras. Atsižvelgiant į tai siūloma užsieniečių tankiausiai apgyvendintuose miesto kvartaluose labiau plėtoti aktyvaus laisvalaikio, sporto infrastruktūrą.

Augsburgo mokslininkų atliktoje anoniminėje apklausoje 2007 metais mokyklą pradėjusių lankyti vaikų tėvai pateikė informaciją apie savo vaikų gimtąją kalbą, mitybos, televizoriaus žiūrėjimo ir fizinio aktyvumo įpročius. 61 proc. vaikų gimtoji kalba buvo vokiečių, 17 proc. vaikų - turkų, rusų etninė mažuma sudarė 8 proc. apklausos dalyvių. 14 proc. vaikų buvo kitos tautybės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)