Everesto viršūnė skendi oro teršaluose  (9)

Manote, kad kalnuose įkvėpsite gaivaus ir švaraus oro? Netiesa. Tyrimai atskleidė, jog oro tarša Everesto viršunėje yra pavojinga sveikatai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neseniai atlikti tyrimai parodė, kad aukščiausia pasaulio viršūnė Everestas dažnai skendi sveikatai pavojingame ozono lygyje. Gali būti, kad dėl šios priežasties alpinistams kartais būna labai sunku kvėpuoti.

2005 m. grupė Toronto universiteto mokslininkų Everesto viršūnėje nešiojamų ozono monitorių pagalba pradėjo tirti Everesto atmosferą.

Nustatyta, kad tada 7,5 tūkst. metrų aukštyje ozono koncentracija siekė 70 mg/m³.

Mokslininkų tyrimai rodo, kad Everesto viršūnėse susikaupęs sveikatai kenksmingas ozono sluoksnis nusileido iš stratosferos, antrojo Žemės atmosferos sluoksnio.

„ScienceNews“ rašoma, kad vis didėjantys lėktuvų išmetamų dujų kiekiai išjudina stratosferoje susikaupusį ozono sluoksnį, kurio dalis nuslenka būtent link Everesto. 2006 m. ozono koncentracija siekė 100 mg/m³.

Be to, teigiama, kad aplinką teršiantis ozonas kalną pasiekia ir iš užterštų pietryčių Azijos regionų. 2008 m. mokslininkų užfiksuota ozono koncentracija pietrytiniame kalno šlaite siekė 20 mg/m³.

Lrt.lt primena, kad pažemėje ozonas laikomas oro teršalu, susidarantis automobiliams išmetant dujas, rūkstant gamyklų kaminams, perkūnijų metu ir t.t., o aukštesniuose atmosferos sluoksniuose, stratosferoje, (apie 20 km virš jūros lygio) ozonas trukdo kenksmingam ultravioletiniam spinduliavimui pasiekti Žemės paviršių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)

Susijusios žymos: