Kamieninių ląstelių sėkmė gydant dauginę sklerozę  (0)

Nė vienam iš 21 suaugusio tyrime dalyvavusio paciento, kuriam diagnozuota recidyvinė-silpnėjanti dauginė sklerozė ir persodintos iš jų pačių kaulų smegenų paimtos kamieninės ląstelės, per paskutinius trejus metus nepablogėjo sveikata.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lanceto neurologijos žurnale pranešama, kad net 81 procentui pacientų sveikatos būklė pagerėjo mažiausiai vienu neurologinės negalios skalės punktu. Anot Jungtinės Karalystės tyrėjų, šis tyrimas teikia vilčių ir dabar ketinama atlikti tolesnius tyrimus.

Dauginė sklerozė – tai autoimuninė liga, kuria vien Jungtinėje Karalystėje serga apie 85.000 žmonių. Šią liga sukelia kūno imuninės sistemos trūkumas, įsijungiantis automatiškai ir pažeidžiantis nervus. Tokiu būdu gali pablogėti regėjimas, prarasta pusiausvyra ar net ištikti paralyžius.

Pirmiausiai sergant daugine skleroze pagrinde stebimi protarpiniai simptomai, kuriuos iš dalies galima sustabdyti. Po 10-15 metų nuo ligos pradžios didžiajai daliai pacientų išsivysto antrinė - progresuojanti dauginė sklerozė su laipsnišku, tačiau nepataisomu neurologiniu pakenkimu.

Jau ne pirmą kartą nesėkmingai mėginta persodinti kamienines ląsteles daugine skleroze sergantiems žmonėms.

Čikagoje įsikūrusio Šiaurės vakarų universiteto, medicinos fakulteto, tyrėjai sako, jog didžioji dalis anksčiau atliktų tyrimų apėmė antrinę - progresuojančią dauginės sklerozės fazę.

Paskutiniame tyrime dalyvavo ankstyvojoje ligos stadijoje esantys pacientai, kuriems, nepaisant gydymo kamieninėmis ląstelėmis, per paskutinius metus keletą kartų pablogėjo sveikata.

Tyrimo metu kamieninės ląstelės paimtos iš pacientų ir užšaldytos, o taip pat taikyta vaistų terapija, kurios tikslas – pašalinti žalą organizmui darančias imunines ląsteles ar limfocitus. Po šios procedūros kamieninės ląstelės vėl transplantuotos į organizmą, kur efektyviai atitaisydama papildytų imuninę sistemą.

Penkiems tyrime dalyvavusiems savanoriams vėl pablogėjo sveikatos būklė, kuri sušvelnėjo pritaikius kitą gydymo būdą.

Šiuo metu tyrėjai atlieka aklai išrinktus kontroliuojamus tyrimus su didesne pacientų grupe ir sieks palyginti naująjį gydymo būdą su standartiniu gydymo būdu.

Anot tyrimui vadovaujančio profesoriaus Richardo Burto, tai pirmasis dauginės sklerozės gydymo būdas, kurio dėka pavyko eliminuoti organizmui padarytą žalą. Profesorius spėja, kad pačios smegenys išsigydo save.

Tačiau Burtas įspėja, jog džiūgauti dar anksti. Pirmiausia reikia atlikti didesnės imties tyrimus ir palaukti galutinių tyrimų duomenų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(1)
(0)
(1)

Komentarai (0)