Mokslininkai iš biologinių dalių kurs gyvus mechanizmus  (4)

Mokslininkai iš viso pasaulio išmėgins savo jėgas konkurse, kuriame stengsis sukurti geriausią mechanizmą, naudodami tik gyvų organizmų dalis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Masačūsetso technologijos instituto rengiamame konkurse dalyvaus daugiau kaip 100 genų inžinerijos laboratorijų, kurios naudos mikroskopinius biologinėse ląstelėse randamus komponentus, rašo telegraph.co.uk

Jau šeštus metus vykstančio konkurso rengėjai tikisi, kad iš šių paprasčiausių gyvų organizmų dalelių bus sukurta naudinga technologija.

Buvusi biologė ir viena konkurso rengėjų Meagan Lizarazo teigė: „Mūsų tikslas pažiūrėti, ar galima biologines dalis naudoti daiktų kūrimui ir jų valdymui. Daugelis sako, kad tai per daug sudėtinga ir to padaryti neįmanoma, tačiau kiekvienais metais būna sistemų, rodančių, kad taip gali būti“.

Komandos, daugiausiai sudarytos iš studentų, šią savaitę dar gali pareikšti norą dalyvauti konkurse. Nuo birželio, jos tris mėnesius kurs savo mechanizmus iš daugiau kaip 3,2 tūkst. biologinių dalių. Rengėjai tikisi kad šis konkursas, suburiantis pačius gabiausius jaunuosius mokslininkus, paskatins sintetinės biologijos mokslo vystymąsi.

Šioje srityje daugiausiai nuveikti pavyko JAV mokslininkui ir verslininkui Craigui Venteriui, kuris tikisi ne tik kurti vabalus, gaminančius vandenilį aplinkos neteršiančioms mašinoms, bet ir sukurti gyvą organizmą nuo pat pradžios.

Tačiau tokių sumanymų kritikai nerimauja, kad mokslininkai netyčia gali sukurti ir pavojingus naujus organizmus. Nerimaujama, kad tokie atradimai gali patekti į teroristų rankas, kurie galėtų vėl paskleisti seniai įveiktas ligas ar sukurti dar pavojingesnes jų atmainas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)